Munțișori

Cel mai înalt munte din România este Moldoveanu, cu ai săi 2544 m față de nivelul mării. Dar care este cel mai mic, cel mai scund munte din România față de nivelul mării?

Asta depinde, desigur, de definiția muntelui. Aș zice că muntele trebuie să îndeplinească trei condiții:

1. Să fie de piatră, adică alcătuit din roci. (Însă, de exemplu, și sarea poate fi o rocă.)

2. Să fie la suprafața pământului, la aer; ”munții submarini”, deci, nu se iau în considerare.

3. ”Rădăcina” lui să fie înfiptă adânc în scoarța terestră. Rocile de la suprafață să fie extensia supraterană a unei structuri compacte de roci care continuă măcar 1000 de metri în subteran.

Acestea fiind stabilite, m-am gândit mai întâi la vulcanii stinși din Câmpia Banatului: Șumigu, Piatra Roșie, ori Șanovița. Altitudinea acestora depășește însă cu mult 100 de metri față de nivelul mării; Șumigu are aproximativ 200 de metri, Piatra Roșie 211 metri.

(În imagine, vulcanul stins Șumigu. Foto: Nelu Crăciun, Wikimedia Commons)

Un ”munte” mai scund ar putea fi constituit de insula stâncoasă Popina din lacul (laguna) Razelm. Înălțimea ei maximă este de 47 de metri; d.p.d.v. geologic, face parte din Podișul Dobrogei. E mai scundă, de exemplu, decât celebrul munte Saint-Michel (78 m).

(În imagine, insula Popina. Foto: Julieta39, Wikimedia Commons)

Pe plan mondial, există vârfuri de stâncă aflate la suprafața pământului, dar sub nivelul mării. Aș putea da ca exemplu Kura din Marea Caspică, o insuliță de piatră ridicată nu cu mult deasupra apei din jurul ei; însă nivelul Mării Caspice este cu 27 de metri mai jos decât cel al Oceanului Planetar.

Între alte câteva țări, China se laudă cu un așa-zis ”cel mai mic munte din lume”: Jingshan, care are o înălțime de 60 de centimetri față de sol (se mai spune că lungimea sa e de 1,24 m, iar lățimea de 70 cm). Date cu adevărat impresionante; însă altitudinea lui față de nivelul mării este desigur pozitivă. Despre alți munți minusculi puteți afla, de exemplu, aici.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: