-Câte beri ai băut în seara asta, Gică?
-Of, iar am uitat… Dar să știi că acolo am făcut niște opservații prețioase. Din berile pe care le-am băut cu toții, 12% au fost negre. Apoi… în afară de Mișu, am băut fiecare același număr de beri, câte una în cinstea fiecărui tovarăș de pahar. Mișu iar a băut o singură bere; în cinstea tuturor, a zis el.
-Hm… Gică, nu cumva ai băut mai mult de 17 beri, recordul tău personal?
-Nicidecum. Drept cine mă iei, mămicule? Eu, adică… am fost dintotdeauna de părere că trebuie să fii treaz ca să apreciezi o bere bună…
Iar soția lui Gică, după un moment de tăcere semnificativă, a întrebat din nou:
-Câte beri a băut în seara asta Gică?
Întrebarea vă este probabil adresată dumneavoastră. 🙂
În imagine, un con de hamei din Germania (sursa: Wikimedia Commons, user LuckyStarr). Folosit la fabricarea berii, hameiul mai are și alte însușiri apreciate; de exemplu este sedativ și anafrodisiac.
November 23, 2020 at 23:28 |
Știm câți erau la masă?
LikeLiked by 1 person
November 23, 2020 at 23:53 |
deocamdată nu 🙂
LikeLike
November 24, 2020 at 07:05
Poate să fie orice număr, numai nu 17, informația cu berea neagră e o capcană fiind inutilă calculului. De exemplu erau șase inși, Mișu a băut o bere, restul au băut câte cinci. Câte cafele am băut eu?
LikeLiked by 1 person
November 24, 2020 at 07:48
Să socotim: dacă ar fi șase inși (cinci + Mișu), numărul total de beri băute ar fi 5×5 (fiecare din cei cinci bea în cinstea celorlalți -inclusiv a lui Mișu- câte una) plus berea lui Mișu, deci 26 de beri.
Dar cât este 12% din 26? berile negre trebuie să fie în număr întreg.
Nu știu câte cafele ați băut. Probabil o să mai beau eu una.
LikeLiked by 1 person
November 24, 2020 at 16:50
Un indiciu prețios, într-adevăr.
LikeLiked by 1 person
November 24, 2020 at 22:26
Gică nu-și prea răcește gura degeaba 🙂
LikeLike