Regele

După exact douăzeci de ani de la moartea ultimului Rege, Regatul era în continuare fără Rege. Lucrurile nu mergeau tocmai rău. Consiliul Coroanei guverna Regatul ceva mai bine decât fusese guvernat înainte. Iar zvonurile -nu întru totul neîntemeiate- șopteau că vremea Regilor a apus pentru totdeauna, Consiliul acaparând puterea pentru sine. Urma să se treacă și oficial la o nouă formă de guvernare, sub pretextul că nicio ființă omenească nu e îndeajuns de bună și de nobilă pentru titlul de Rege.

Cu nouăsprezece ani în urmă, toți credeau că noul Rege va fi tânărul Ambrosius. Educat, ambițios și cu o firească bună-cuviință față de oricine, Ambrosius urcase de jos toate treptele ierarhiei nobiliare, ajungând până în Consiliul Coroanei. Dar în ziua în care toți așteptau ca Ambrosius să fie proclamat Rege, Consiliul Coroanei i-a retras toate titlurile și i-a confiscat proprietățile.
A încercat apoi să-și câștige traiul în fel și chip, dar s-a lovit în continuare de persecuția autorităților. În cele din urmă a ajuns un hoț de codru, un proscris. Trăia, fura și jefuia de unul singur. Haita nu-i plăcuse niciodată și nu avea încredere în ea.
Cât despre oamenii simpli, al căror trai se îmbunătățise simțitor o dată cu noua conducere, n-ar fi fost dispuși să îl ajute pe cel îndreptățit să devină Rege; așa că, atunci când vreun țăran îi încăpea pe mână, singurul regret al lui Ambrosius era că nu prea avea ce să culeagă de la el.

În acea zi, la douăzeci de ani de la moartea ultimului Rege, Consiliul Coroanei organizase o comemorare formală. Aveau să fie împărțite și daruri nevoiașilor, iar Ambrosius, cu capul bandajat și îmbrăcat în haine de cerșetor, se afla printre ei. Din când în când mai avea o întrebare atent ticluită pentru unul sau altul care păreau să știe câte ceva despre mersul lucrurilor; iar cerșetorii se amuzau nespus de accentul lui provincial, din nord.

Deodată, însă, Ambrosius zări în mulțime pe cineva cunoscut. Era chiar Marcellus, cel pe care îl bănuise dintodeauna că trage sforile Consiliului Coroanei. Doar că Marcellus era acum îmbrăcat în haine de boiernaș de țară, mult prea umile pentru rangul său. Voia poate să se amestece în mulțime fără să fie cunoscut, ori -lucru uimitor- era și el decăzut din rang, păstrându-și totuși -spre deosebire de Ambrosius- calitatea de nobil.

Singur, fără slugi, Marcellus intră pe o străduță lăturalnică. Ambrosius o luă pe urmele lui, ca o fiară nevăzută. În clipa în care Marcellus se întoarse să vadă cine îl urmărește, Ambrosius sări asupra lui, de undeva din cadrul unei ferestre de la primul etaj.

-Știam c-ai să vii după mine, zise Marcellus, cu o voce gâlgâită, de om bolnav. Ucide-mă.
Ambrosius izbucni în hohote de râs.
-Dacă nu mă ucizi tu, mă omoară ei, continuă Marcellus. Prefer să mă omori tu.
-Cu ce ți-am greșit, Marcellus?
-Cu nimic. Atât că nu ai înțeles.
Ambrosius îi acoperi fața cu mâneca largă a hainei și îl târî într-o firidă mirositoare.
-Nu ai înțeles, zise Marcellus, ridicând spre el ochii galbeni. Consiliul nu poate promova pe nimeni în funcția de Rege. Nu poate acționa mai presus de sine. Cel mult poate să îl facă pe cineva membru în Consiliu. Atunci când ai fost exclus, trebuia să te duci în sala tronului și să revendici Coroana. Nu s-ar fi opus nimeni. Asta însemna excluderea: că ești mai presus de Consiliu. Titlurile și moșiile ți-au fost luate tocmai pentru că Regele are totul, nu doar niște moșii. Dacă era să fii doar decăzut, ai fi ajuns ca mine, pe treapta cea mai de jos a nobilimii.
-Nu mi-a spus nimeni asta.
-Cine să-ți fi spus? Trebuia să știi, oftă Marcellus. După atâția ani ai rămas tot singurul pretendent la tron. Dacă reușești să intri în sală și să iei Coroana, va fi a ta. Să ai grijă, numai. E păzită bine. Ucide-mă acum.
-Aruncă-te în râu! rânji Ambrosius. Cui îi mai pasă de coroană? Poate de aurul din ea. Am aflat ce era de aflat.

Și Ambrosius se cățără ca o pisică pe zidurile cetății, sărind în partea cealaltă.

5 Responses to “Regele”

  1. Issabela Says:

    Interesantă și deosebită viziune.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: