Dahu

Am aflat abia de curând despre o creatură legendară din munții Alpi, despre care se povestește însă -pe arii mai restrânse- și în Pirinei, Jura și Vosgi. Dahu e un soi foarte rar de capră de munte, asemănător caprei negre sau ibexului, care are însă o caracteristică specială: picioarele de pe o parte a corpului (cea stângă sau cea dreaptă) sunt mai scurte decât cele de pe cealaltă parte; din această cauză, dahu-ul poate să meargă pe pante foarte înclinate, însă nu se poate întoarce din drum, pentru că ar cădea.

Prin urmare, ființa pășește doar înainte, înconjurând coastele munților. Există dahu ”de stânga” (dahu senestrus) și ”de dreapta” (dahu desterus), după partea pe care au picioarele mai scurte.

(În imagine, un așa-zis schelet de tamarro, denumirea catalană a dahu-ului. Pentru a-l construi, au fost asamblate oase de oaie și muflon; coarnele au aparținut unei capre negre. Piesa este la Muzeul de Istorie Naturală din Perpignan. Foto: Tylwyth Eldar, Wikimedia Commons)

Numele acestui animal fantastic mi se pare potrivit pentru o capră sau vreo ființă asemănătoare. Dahu îmi amintește de englezul doe ”căprioară”, latinul dama (denumirea științifică a cerbului lopătar), ori daș, ”miel” în româna arhaică (sună la fel ca albanezul dash, care înseamnă însă berbec).

Dahu apare și în heraldică, de exemplu pe blazonul comunei Venteuil din Franța:

(imaginea: Chatsam, Wikimedia Commons)

În afară de faptul că este bicefal, dahu-ul mai prezintă aici o caracteristică bizară: colții care îi ies din gură.

Cerbii din familia Moschidae, de exemplu, au asemenea colți. În imaginea de mai jos apare un reprezentat tipic al ei, moscarul sau moscul siberian, numit și kabarga, Moschus moschiferus:

(foto: ErikAdamsson, Wikimedia Commons, domeniul public)

E interesant și faptul că aceste rude ale caprei și cerbului au o asimetrie tipică a picioarelor: cele din față sunt mai scurte decât cele din spate. Desigur, nu ca în cazul dahu-ului.

În prezent moschidele trăiesc doar în Asia. Reprezentanții europeni ai genului s-au stins de multă vreme, fosilele lor fiind vechi de milioane de ani.

Chiar dacă asimetria stânga-dreapta e, bineînțeles, o născocire, e posibil ca dahu-ul să fi fost cândva un animal adevărat, foarte rar și, din păcate, cu atât mai mult râvnit de vânători.

Să avem grijă, așadar, de animalele care încă trăiesc prin munți. Ele sunt, de multe ori, la fel de uimitoare ca animalele dispărute ori imaginare.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: