Nostalgia Pleistocenului

Ultimele știri din Parcul Pleistocen sunt de acum un an. E vorba de un proiect ambițios care își propune să transforme o porțiune de 160 kmp din tundra siberiană în stepă -fosta ”stepă a mamuților”- colonizând animale care au trăit cândva acolo în număr semnificativ, sau care ar avea un impact similar asupra mediului ca animalele dispărute. Pe întinderea parcului trăiesc reni, elani, cai de Iacutia, boi moscați, zimbri, iaci, oi Edilbay, vite de Kalmâkia, capre Orenburg, cămile bactriene. Când densitatea ierbivorelor va atinge un anume prag, pe lângă prădătorii care există deja în parc (lupi, urși, râși, glutoni, samuri ș.a.) va fi adus și tigrul de Amur.

Refacerea megafaunei locale ar încetini, se spune, dezghețarea permafrostului. Pe timp de iarnă, ierbivorele înlătură stratul de zăpadă pentru a ajunge la iarbă, aceasta ducând la răcirea solului; iar vara stratul de iarbă -mai deschis la culoare decât tufărișurile ori pădurea de zadă- absoarbe mai puțină căldură solară.

Reaclimatizarea ierbivorelor a fost, în ansamblu, o reușită. Din cei cinci zimbri însă, un mascul și patru femele juvenile, doar masculul a supraviețuit primei ierni; între timp, s-a aclimatizat complet și a devenit -nu-i de mirare- agresiv față de celelalte animale din parc.

Boii moscați au fost aduși din insula Vranghel; din păcate, expediția întreprinsă a putut să procure doar masculi, șase la număr. Doi dintre ei au murit în prima lună, unul din cauze necunoscute, iar altul în urma unei lupte interne cu alt mascul (asta se întâmplă când lași “băieții” singuri). Ceilalți, prin luna noiembrie a anului trecut, o duceau bine; probabil mai puțin bine în legătură cu anumite aspecte ale vieții.

Cam asta am aflat. Mi-ar plăcea să ajung cândva pe acolo, însă visul vag de a ajunge cândva în Siberia -ca turist, desigur- pare tot mai imposibil. Siberia este în Rusia, timpul și-a pierdut demult răbdarea cu oamenii, iar oamenii își pierd omenia sau -după caz- mințile.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: