Altitudini relative

Venind dinspre valea Mureșului, pe teritoriul așezării antice Petrae, Măgura Uroiului (căreia localnicii îi spun, simplu, ”Măgura”) apare impresionantă, cu pereții ei de stâncă deasupra cărora planează corbi, păsări de pradă și -ocazional- parapantiști.

Nu se știe exact cât de înaltă e Măgura. Cele mai optimiste estimări sunt de 392 și 389 de metri față de nivelul mării. Vârful ei ”matematic” e oricum greu de atins, nu din cauza urcușului (o plimbare reconfortantă), ci a tufelor cu spini care cresc din belșug pe platoul superior.

Înălțimea Măgurii -sub 400 de metri- nu e tocmai impresionantă. În orașul Sibiu, de exemplu, altitudinea variază, se spune, între 415 m în Orașul de Jos și 431 m în Orașul de Sus. Ca să ajungă în vârful Măgurii, un sibian ar trebui să coboare (nu mai vorbesc despre brașoveni).

Dar câtă relevanță are această altitudine față de nivelul mării? Și, în plus, e corect să măsori -în sinea ta- înălțimea cu aceeași unitate de măsură cu care măsori lungimea și lățimea?

Eu cred că dealul e deal, chiar dacă are altitudinea de 900 de metri, iar muntele e munte, chiar dacă are altitudinea de 300 de metri. Părerea mea și a multora…

Advertisement

3 Responses to “Altitudini relative”

  1. Nautilus Says:

    Pe pagina Wikipedia dedicată municipiului Cluj-Napoca se poate observa că altitudinea (medie) a orașului este mai mare decât propria lui altitudine maximă 🙂

    Like

  2. Lorin Braticevici Says:

    Foarte frumoasa poza si textul! Nu am fost niciodata aici.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: