Logica simplă a durerii

Dacă degetele mele care au atins o tigaie încinsă nu m-ar durea, probabil că nici nu aș ști că am atins un obiect fierbinte, țesuturile mi s-ar deteriora, iar cu altă ocazie aș putea chiar să iau foc și să ard fără să îmi dau seama. Durerea e ceva care îi avertizează pe ignoranți asupra unui pericol important. Dacă nu aș fi ignorant, dacă aș cunoaște cu adevărat lumea în care trăiesc și legătura dintre mine și lume, durerea ar fi inutilă și ar dispărea.

4 Responses to “Logica simplă a durerii”

 1. Aldus Says:

  Așadar, fericirea (ca opus al suferinței) este un barometru al alinierii noastre la realitate, în timp ce suferința (ca generalizare a durerii) este inelul magic din poveste care îi strângea degetul prințului până la sângerare atunci când prințul o lua pe arătură.

  Nu mai știu titlul poveștii, dar nici nu cred că-i relevant.

  Liked by 1 person

  • Nautilus Says:

   Nu cunosc povestea cu inelul. Durerea poate fi evitată prin învățarea mecanică, prin limitarea spațiului experienței, dar asta nu ne scapă de ignoranță și nu ne scutește de durerea potențială. Cunoașterea, ”iluminarea” ar însemna scăparea definitivă de durere. Deci prințul nu ar mai avea inelul pe deget, cu riscurile care decurg din asta (lipsa avertismentului că a greșit).

   Like

   • Aldus Says:

    Iluminarea n-ar însemna totodată și atingerea perfecțiunii, în contextul căreia dispare posibilitatea de a mai greși? 🙂 Și atunci nici nevoia de avertisment nu mai există.

    Poate de aceea toți marii realizați și profeți ai diverselor religii sunt prezentați în stări de extaz mistic (ca opus al durerii și suferinței ce nu-i mai poate atinge vreodată).

    Like

   • Nautilus Says:

    Posibilitatea de a greși nu cred că dispare câtă vreme ești viu. Poți să cazi de foarte sus.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: