Poveste de demult

Lucrurile pe care le voi povesti aici s-au întâmplat în urmă cu multe sute de ani, în pădurile care se întindeau, nesfârșite, la poalele muntelui Retezat.

Undeva, pe valea Râului Mare, păștea răzlețit de turma lui un zimbru tânăr. Când s-a apropiat de râu și a intrat în el până la genunchi să se adape, și-a văzut în unde fruntea lată, coarnele și ochii mari, întrebători; și atunci, în mintea lui, s-a născut dorința de a privi lumea apei dinăuntrul ei, nu din afară. A privit apa ceasuri în șir, până când a văzut că în locul în care privește unda începe să se înfiripe o ființă nouă: un păstrăv. Iar când peștele a săltat din apă după o gâză, și el și zimbrul au înțeles că sunt același suflet în două trupuri.

Păstrăvul a înotat apoi în josul și în susul apei, sărind peste praguri; iar salturile l-au făcut să-și dorească să poată pluti în cer. Și astfel, în timpul unui salt nemaivăzut până atunci pe valea râului, s-a născut deodată în văzduh o ființă nouă, un vultur.

Cei trei –zimbrul, păstrăvul și vulturul- au trăit o vreme împreună, purtându-și unul altuia de grijă. Dar apoi păstrăvul a înotat departe, coborând pe firul apei până în adâncul neștiut al mării, iar vulturul a zburat în înaltul cerului, pe deasupra celor mai înalți munți ai pământului. Singur zimbrul a rămas în pădurile de la poalele Retezatului, dar în sinea lui vedea și înaltul cerului și adâncul mării, cei trei fiind același suflet în trei trupuri.

Se spune că în ziua în care zimbrul a fost vânat cu sulițe și lănci pe valea Râului Mare, păstrăvul și-a pierdut și el viața într-o mare străină și necunoscută. Iar vulturul s-a întors deasupra muntelui Retezat și s-a înălțat sus, sus de tot, până când nu l-a mai văzut nimeni, niciodată.

4 Responses to “Poveste de demult”

  1. fotosinteză12 Says:

    Această poveste m-a impresionat. Mi-a plăcut foarte mult.

    Like

  2. auradascalu65 Says:

    o superba poveste despre legaturi

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: