Cititorul

Nu mai trecusem de multă vreme pe strada Magnoliei. Acum părculețul dintre blocuri adăpostea doar trei pensionari: două femei care stăteau de vorbă pe o bancă și un bătrân care, cu ochii semiînchiși, părea absorbit în gânduri, sau în lumina după-amiezii de primăvară târzie.

M-am așezat și eu pe o bancă. Aveam în minte câteva versuri pe care le repetasem ca pe o mantra o bucată de drum. Scormonind în buzunar am găsit un pix și un bon vechi, pe care le-am notat.

-Scrii versuri, tinere! observă deodată bătrânul, așezat la o oarecare distanță de mine. Ești de modă veche. Eu sunt de modă nouă, le citesc.

-Puteți să le și scrieți, am zis, zâmbind încurcat.

-Nu e o mare diferență. A scrie o poezie înseamnă a o citi din mulțimea poeziilor posibile, care sunt deja scrise. Eu sunt un om al prezentului! Mi-am implantat un cip care îmi citește starea mentală, cea profundă și adevărată, iar un soft performant alege pentru ea o poezie dintre cele posibile. Cu cât starea mea este mai elevată, cu atât poezia este mai frumoasă, mai profundă, mai sublimă uneori. Îmi apare aici, pe tabletă -și pot să îi dau share, dacă vreau. De obicei nu vreau, o păstrez pentru mine… E interesant că, de când mi-am implantat cipul, am devenit foarte empatic. Citesc totul în jurul meu. Dacă nu crezi, privește…

Și bătrânul, sprijinit cu o mână în baston, s-a apropiat de mine și mi-a arătat pe tabletă exact poezia pe care o scrisesem atunci, pe bonul de casă. Apoi, zâmbind privirii mele circumspecte, s-a îndepărtat șchiopătând ușor pe alee.

-La revedere, tinere…

După vreo două minute în care mi-am adunat cu greu gândurile, m-am ridicat și am plecat. Când am trecut pe lângă cele două femei, una din ele a izbucnit în râs.

-Ce v-a mai zis domnul Stamatescu? Să nu vă supărați pe el, e nebun cu acte-n regulă. Mereu se leagă de câte unul și îi toacă verzi și uscate… Cu noi nu mai vorbește de zece ani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: