Coaching

Cuvântul englezesc coach mi l-a adus aminte pe altul, ardelenesc, destul de des întâlnit ca nume de familie, fie cu grafie maghiară, fie românească:

cocíș sm [At: ANON. CAR. / E: mg  kocsis „vizitiu”] (Trs) 1 Vizitiu. 2 (Pex) Birjar. 3 (Îvp; îe) ~șul s-a făcut ~ieș  Vizitiul a ajuns proprietar de trăsură cu cai.” (”Micul dicționar academic”, Ed. Univers Enciclopedic, 2010,  cf. dexonline.ro)

Deloc surprinzător, cele două cuvinte au aceeași origine. Doar că englezul coach  desemna la început cocia, căruța mânată de cociș (”from French coche (16c.), from German kotsche, from Hungarian kocsi (szekér) “(carriage) of Kocs”, village where it was first made”).

Așadar coach-ul nu este un cociș, ci o biată căruță. Iar cel antrenat de un coach nu este calul de la căruță, ci clientul trasportat –mai mult sau mai puțin confortabil- între două stații de poștă:

”Meaning “instructor/trainer” is c. 1830 Oxford University slang for a private tutor who “carries” a student through an exam (compare pony in the student slang sense “translation”). Transferred sense in sports, “person employed to train athletes for a contest” is attested from 1861. A more classical word for an athletic trainer was agonistarch, from Greek agonistarkhes “one who trains (someone) to compete in the public games and contests.” ” (etymonline.com)

Desigur, etimologia unui cuvânt nu explică întreaga semnificație a acestuia, iar în unele cazuri nu o explică deloc; dar, din când în când, nu strică să ne aducem aminte de unde a plecat toată povestea.

Cuvântul antrenor nu are nici el o poveste prea frumoasă. Iar unii coach-i sau antrenori nu înțeleg că se află în rolul căruței, ci se văd ca birjari mânând caii. Sau chiar mai mult decât atât.

Un exemplu celebru ar fi antrenorul italian de fotbal Arrigo Sacchi. Sacchi nu a fost niciodată jucător profesionist de fotbal și, în legătură cu asta, a răspuns ironic celor care îl luau la rost ceva de genul: ”Nu mi-am dat seama niciodată că, pentru a deveni jocheu, ar fi trebuit să fi fost mai întâi cal.”

Desigur, în cariera sa jocheul și-a călărit caii cu mult succes; iar caii de curse au fost probabil fericiți.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: