Marea conjuncție

De multe ori semnificația reală a unui simbol este cu totul alta decât cea atribuită oficial.

În țara noastră probabil foarte mulți își aduc aminte ”secera și ciocanul”, simbol al solidarității proletare dintre țărani și muncitori. Așa apărea el pe stema Uniunii Sovietice între anii 1923-1936:

În realitate, cred, alăturarea secerii și ciocanului (îndreptate în aceeași direcție, spre stânga privitorului, deci nu una contra celeilalte) s-ar putea referi la un eveniment astrologic, ori la semnificația spirituală a acestuia: conjuncția planetelor Saturn și Jupiter.

Secera ori cosorul sunt simboluri binecunoscute asociate zeului Saturn. Mai jos puteți vedea o frescă antică din Pompei înfățișându-l pe Saturn cu secera (sursa: Wikimedia Commons):

Lucrurile sunt ceva mai complicate în ceea ce privește asocierea dintre ciocan și Jupiter. Corespondentul zeului Jupiter în mitologia nordică este Thor; numele celor doi s-au păstrat în denumirea aceleiași zile a săptămânii în limbile romanice, respectiv germanice: Joi (=”Jovis dies”, ziua lui Jupiter/ Jovis) este în engleză Thursday, adică ziua lui Thor. Iar una din dotările impresionante ale lui Thor este ciocanul său Mjölnir, posibil simbol al fulgerului (în mitologia romană, Jupiter împarte, asemenea lui Zeus din mitologia greacă, fulgere și trăznete, cu generozitate uneori). Reprezentarea de mai jos al lui Thor și a ciocanului fulgurant Mjölnir este însă modernă, datorată pictorului Max Friedrich Koch (sursa: Wikimedia Commons).

Stema U.R.S.S. ar putea spune încă un lucru: în desen apar suprapuse, în ordine, secera (Saturn), ciocanul (Jupiter) și Terra, ceea ce ar putea fi o reprezentare simbolică a unei conjuncții geocentrice, în care cele două planete sunt aliniate cu Pământul. Poate o fi conjuncția geocentrică din septembrie 1921.

Pentru a vedea câte ceva din iconografia medievală asociată marii conjuncții, puteți consulta un minunat articol aici.

Cele spuse mai sus sunt, desigur, o interpretare personală și nu neapărat valabilă a cunoscutului simbol comunist. Coincidențele sunt însă prea evidente pentru a nu fi remarcate. Există, desigur, multe alte interpretări; internetul de plin de oameni (și deocamdată nu prea mulți roboți) care își dau cu părerea și presupusul.

2 Responses to “Marea conjuncție”

  1. Florin Says:

    Psihanaliza … Azi am postat și eu cu S&C.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: