Alergători cu opt copite

Poate că primele imagini cunoscute ale unor copitate cu opt picioare sunt, cred, cele pictate acum zeci de mii de ani pe pereții peșterilor, de către artiști din epoca aurignaciană, gravettiană ori magdaleniană.

Mistrețul din imaginea de mai sus este o reproducere după cel pictat în grota de la Altamira, Spania (sursa: Wikimedia Commons). În peștera Chauvet, Franța, există o imagine similară a unui bizon cu opt picioare.

Interpretarea imaginilor de acest gen este de obicei aceea că artistul a vrut să redea mișcarea animalului. Unii susțin că ar fi existat și o formă primitivă -dar ingenioasă- de animație, prin deplasarea unei torțe și iluminarea succesivă a părților din pictură.

Totuși animale fantastice cu opt picioare există în legendele mai multor popoare: Sleipnir, armăsarul zeului Odin în mitologia nordică; Sharabha din mitologia indică, un hibrid leu-pasăre sau -mai apoi- un cerb.

Un copitat cu opt picioare e reprezentat și în plastica traco-getică. Apare pe un pocal de argint din tezaurul de la Agighiol. Mi-ar fi plăcut să îi redau aici imaginea de pe cimec.ro, dar probabil că astfel aș încălca niște drepturi de autor (deja încălcate de multe site-uri, care au preluat-o cu sau fără menționarea sursei).

De obicei animalul cu coarne și opt picioare care apare pe pocal este văzut drept ”cerb”, atât de arheologi, cât și de amatori care i-au făcut conexiuni quasi-mistice cu ”cerbul Sharabha” ori armăsarul Sleipnir. Pe site-ul cimec.ro este descris însă ca ”țap cu opt picioare”. Eu înclin să cred că este un anume soi de cerb, unul cu ”barbă”, dispărut de multă vreme din fauna României și reapărut sporadic (câteva exemplare) prin anii 80: elanul, zis și plotun. Nu doar barba cerbului de pe pocalul de la Agighiol, ci și forma coarnelor sale ar putea indica un elan. Mai jos puteți să-i vedeți imaginea din profil și să o comparați cu cea redată -stilizat, desigur- de artistul get, trac sau scit.

(imaginea: Gérald Tapp, Wikimedia Commons)

În cartea ”Șamani tunguși”, Laurence Delaby povestește că pentru orocii chestionați de un cercetător sovietic, ”pământul este un gigant elan cu opt picioare și lipsit de coarne”.

Care ar fi rostul celor opt picioare în loc de patru, în cazul acestor bestii mitologice? Poate o dublare a puterilor animalului, care, cu de două ori mai multe picioare, aleargă cât doi. În basmul ”Făt-Frumos din lacrimă” al lui Mihai Eminescu, Genarul are ”un cal năzdrăvan cu două inimi”.

Picturile din peșterile Altamira și Chauvet ne-ar putea spune însă că acele opt picioare în alergare sunt simultaneitatea în clipă a trecutului, prezentului și viitorului. Iar animalul cu opt picioare este un alergător perpetuu, în mișcare eternă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: