Locul de popas

Spre deosebire de cabana Giumalău, care este una din puținele cabane adevărate rămase în Carpații românești (iluminatul se face cu lămpi de gaz și în nopțile din vremea asta), hotelul Alpin Rarău este un hotel modern, cu toate cele. La restaurantul din dotare -cel puțin acum trei ani, când am fost eu- se mânca bine sau foarte bine. Dar poate că pe platforma unde se ridică azi hotelul s-au mai ospătat, ceva mai demult, și alții: la vreo 80 de metri de clădire, chiar în cărarea ce coboară spre Chiril, au fost descoperite -prin 2007- pietre cioplite de mâna omului din Aurignacian. Poate că edificarea viitorului hotel o fi mătrășit de la fața locului niscai cioburi de piatră din străvechime (zic și eu).

Mă întreb însă cât de vechi sunt de fapt aceste drumuri de munte și locuri de popas. Câți oameni de acum zeci de mii de ani au umblat pe traseele noastre montane marcate.

Rarăul nu e bogat în urme de locuire veche, ca alți munți. Poate că și cercetările sunt abia la început; dar pare că respiri acolo un aer de prospețime neîncărcată de istorie. Pare că acolo puterea codrului a dat îndărăt abia de curând, nu de multe mii de ani. Și totuși, oameni au fost și prin codru, de zeci de mii de ani: vânători, pribegi, haiduci, sihaștri. Cei care își doresc ca singurătățile și pădurile să rămână întregi.

5 Responses to “Locul de popas”

 1. Louise Salmone Says:

  Merci pour le voyage :-), très bon week-end

  Liked by 1 person

  • Nautilus Says:

   Merci!
   Je me souviens que j’y ai aussi rencontré des randonneurs français. Le plus drôle, c’est qu’ils sont tous venus là-bas parce qu’un autre gars (également français) a écrit une belle histoire sur son voyage solitaire dans ces endroits … ç’est ainsi que les choses se passent de nos jours 🙂

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: