Jane never met Tarzan

Jane era o tânără educată, un produs al epocii sale, o floare crescută cu grijă în grădină, nu departe de umbra zidurilor. Deloc firavă, făcea și sport, desigur, pentru că și acesta ține de educație (se mai numește educație fizică).
Cultura și educația omenească sunt inseparabile; și oricât de bătrână ar fi cultura, ea este la origine un produs dedicat oamenilor tineri și foarte tineri. Dacă ar fi să-i dea Culturii o înfățișare și un chip omenesc, unii și-ar imagina probabil un bătrân filosof sau artist; însă alții n-ar avea mari obiecții împotriva reprezentării ei sub forma unei tinere și elegante femei contemporane. În tinerețea educată se regăsește întreaga tradiție a culturii omenești.

Ce îi mai trebuie culturii pentru a rămâne vie și fecundă, pentru a-și perpetua propriile forme, dar și a le depăși? Poate că ar trebui să întâlnească umanitatea în ipostaza ei necultivată, solitară, frustă și sălbatică: Tarzan. În povestea lui Tarzan, femeia cetății se aventurează dincolo de zidurile culturii și civilizației, pentru a forma un cuplu cu bărbatul sălbatic, crescut de animalele junglei. Femeia este Cetatea însăși.

Ce soartă va avea Jane dacă nu-l va întâlni pe Tarzan? Îmi imaginez că va ajunge fie o fată bătrână, mărginită și bigotă, fie o babă perversă. Trist, oricum.
Iar Tarzan nu-și va mai căuta perechea, ci se va mulțumi cu propria supraviețuire într-o lume în care jungla, tărâmul miracolelor ascunse, este defrișată continuu, fără cruțare – și nu doar în spațiul fizic.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: