Inorogi

În această țară sunt elefanți sălbatici și mulți inorogi, care sunt aproape tot la fel de mari. Au păr ca al bivolului, picioare ca ale elefantului și un corn în mijlocul frunții, negru și foarte gros. Cu toate acestea, ei nu vatămă cu cornul, ci doar cu limba; pentru că aceasta e acoperită cu ghimpi lungi și puternici, iar când se mânie pe oricine îl zdrobesc sub genunchii lor și apoi îl zdrelesc cu limba. Capul lor e asemenea celui de mistreț și îl poartă aplecat spre pământ. Le place mult să huzurească în mocirle și nămol. Sunt fiare cumplite vederii…

(”Călătoriile lui Marco Polo”, Cap. 9)

Un pasaj celebru și curios descriind un anume rinocer din insula Sumatra.
Rinocerul de Sumatra, unde se afla atunci Marco Polo, are însă două coarne, nu unul. Cât despre rinocerul javanez, care pe vremea aceea trăia și în Sumatra, iar azi este cea mai rară specie de rinocer, el are un singur corn, însă nu are păr ca rinocerul sumatran.

Celui care vede întâia oară un rinocer, capul animalului poate să i-l amintească pe cel de mistreț; probabil datorită aspectului urechilor, dispunerii ochilor și felului de a-l ține aplecat spre pământ. Când am citit pasajul din Marco Polo, mi-am amintit însă de alt ”inorog”, unul care era într-adevăr o rudă a mistrețului, dar a dispărut, se pare, acum milioane de ani. Kubanochoerus.

(foto: SSR2000, Wikimedia Commons)

Acest mistreț-unicorn a trăit în Eurasia și Africa; ar fi fost și el o ”fiară cumplită vederii”, dacă prin vreo minune un om s-ar fi aventurat vreodată în era Miocenă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: