Suferințele Zburătorului

Între notele lui Dimitrie Cantemir la ”Descrierea Moldovei” am găsit un pasaj interesant, care prezintă unele din riscurile pe care și le asumă entitățile supranaturale când își iau o formă materială.

”[Zburătorul] Zic și cred, c’ar fi o nălucă de om tânăr și frumos și se apropie noaptea de fecioare, mai vârtos de neveste tinere și toată noaptea face cu dânsele lucru necuviincios și nu se poate vedea de către cei ce’l pândesc. Iară noi am auzit, că oare carii băr­bați mai cu inimă au prins zburători de aceștia și aflându-i cu trup ca și alte făpturi, i-au pedepsit precum li s’au căzut.

3 Responses to “Suferințele Zburătorului”

 1. Issabela Says:

  :)) mi-ai adus aminte că ne spunea la liceu (sau generală?!?), cînd învățam Zburătorul lui Heliade, de fragmențelul din Cantemir… Oricum nu-nțelegea nimeni nimic și-nvățam papagal și poezia și comentariul.
  Abia acum pricep zbuciumul bietului aripat :)))

  Liked by 2 people

  • Nautilus Says:

   Nu neapărat în legătură cu spusele dvs, :), cred că de multe ori literatura română se predă prost în școala noastră.
   Se vede de la o poștă când pe profesor îl plictisesc îngrozitor unii autori vetuști. Iar elevii sesizează asta în primul rând, iar apoi nu înțeleg nimic din explicații.

   Liked by 1 person

   • Issabela Says:

    Tocmai spuneam în alt comentariu pe alt blog cum a luat fii-mea 7 la română în teză că l-a făcut “criminal” pe Gheorghița Lipan. A cerut explicații și i s-a zis că “nu e o opinie prea populară”…! Bine, în acel articol era vorba de creativitate în învățămînt, dar numitorul comun e… comun :))
    Revenind la Zburător, e perfectă observația ta (pot cu pron pers, pers II sg…? poți și tu, să știi) și, în plus, e și faptul că, cum îmi dau seama acum, l-am învățat prea devreme.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: