Timpuri noi

Animalele pădurii dețineau în coproprietate un autobuz vechi și hârbuit, care trosnea din toate încheieturile. Șofer era Bursucul, un pensionar ursuz, pe care doar nevasta lui (Bursuca) îl iubea și îl alinta -ca în tinerețe- spunându-i ”Viezure ce ești!”.
Așa, paradit cum era, autobuzul avea în el un loc pentru fiecare și îl ducea pe oricine -în cele din urmă- la destinație.

Dar într-o bună zi Leul convocă o ședință ca pe vremuri, cu prezența obligatorie și binecunoscutul avertisment scris pe verso, cu majuscule, înainte de ”am luat la cunoștință” și locul pentru semnătură: ABSENȚII VOR FI MÂNCAȚI.

-După cum știți și puteți observa, începu Leul, umflându-și pieptul și coama, bătrânul nostru autobuz se află într-o stare avansată de uzură morală. Carevasăzică, noi deținem, cu toții, un obiect imoral. Iar asta nu poate să ne facă cinste. Noi trebuie să ținem pasul cu timpurile moderne, pe care nu le putem ajunge din urmă cu autobuzul nostru. Iar domnul Bursuc (tot respectul pentru lunga sa carieră de succes!) are și domnia sa o vârstă. Pe scurt, vă propun înlocuirea mijlocului nostru de transport cu unul modern și performant. Și, de asemenea, înlocuirea șoferului cu o persoană tânără și dinamică, adaptată prefacerilor continue ale pădurii.

Propunerea fu aprobată aproape în unanimitate. Și Bursucul votă pentru, sătul de atâtea drumuri prin pădure cu autobuzul. Doar Ursul s-a abținut, ori dormea; nimeni nu știe exact. La următoarea ședință nici nu s-a mai prezentat: lui nu-i era niciodată teamă de avertisment.

Autobuzul fu vândut la un preț destul de bun. Noul vehicul costa, însă, de patru ori mai mult. Leul acoperi din fonduri proprii două treimi din diferență (adică jumătate din prețul total), iar pentru restul animalele făcură un împrumut la bancă.

În fine, noul mijloc de transport a fost achiziționat, iar Leul a organizat evenimentul inaugural.
Cu o mișcare șireată, Vulpea a dezvelit brusc un Mercedes E-Class W213, negru, în toată splendoarea lui.

-Vedeți? zâmbi Leul. Face toți banii. E mare!

Animalele se uitau la dihania de limuzină precum vițelul la poarta nouă.
-O fi mare, Leule, scheună de undeva de jos Ariciul, dar nu avem toți loc în ea. Nu ți se pare?
-Tocmai asta voiam să vă spun. Este evident că nu încap toți în ea. Schimbarea necesită unele sacrificii. Dar cui i se cuvine totuși un loc în ea? Aș zice că în primul rând mie. Amintiți-vă, eu am contribuit cu mai mult de jumătate din sumă! Eu voi fi așadar șoferul… sunt dispus la acest mic sacrificiu. În jurul meu aș vrea cât mai mult loc liber -sunt Leu!- însă aș accepta la o adică prezența unei persoane suple… așa, ca domnișoara Vulpiță… Dânsa poate fi oricât de suplă dorește.
-Hi, hi, hi! râse Vulpea ca un iepuraș, în timp ce adevăratul Iepuraș privea cu ciudă nedisimulată toată scena.

-Și cu noi, ceilalți, cum rămâne? întrebă Iepurașul.
-M-am gândit și la voi, stimabile. Noua noastră mașină va fi ceea ce în pădurile civilizate se cheamă ”taxi”. N-ai decât să chemi taxiul -și Leul făcu cu ochiul spre audiență- iar el te duce unde vrei. Contra unui mic cost, desigur.
-Și banii noștri unde sunt? continuă Iepurașul.
-Ei, hai că ai tupeu, Iepurașule. Tu gândești vreun pic? Cum adică unde sunt banii? În mașină, desigur. Este cumpărată și din banii voștri.
-Păi și noi cu ce ne alegem?
-Ai răbdare, ajungem și acolo, mârâi enervat Leul. Toți cei care au contribuit la achiziția mașinii vor avea un beneficiu extraordinar: reducere de 10% la transportul cu taxiul, pe viață. Deci, Iepurașule, mai pe înțelesul tău: un transport costă 10 lei, dar pentru tine e nouă lei. Foarte avantajos. Iar când va costa 20 de lei, pentru tine va fi 18, ca și pentru toți cei de aici.
-Unde e Ursul? întrebă supărat Iepurașul. De ce nu a venit la ședință? Vreau să vorbesc cu el.
-Mă tem că la ora asta e imposibil, zâmbi Leul, făcând din nou cu ochiul, dar în curând va fi posibil. Ursul e în Alaska, la pescuit de somon. Și nu doar atât. Ne va expedia în curând niște telefoane mobile de ultimă generație, la jumătate de preț. Veți avea nevoie de ele să sunați la taxi.

5 Responses to “Timpuri noi”

  1. Crisa Says:

    Genială 🙂 mi-a adus un zâmbet matinal 🙂 . Nu am știut că și peste pădure vine așa “privatizare” …

    Liked by 1 person

  2. Zina Says:

    :)) Nu cumva era BMW ?!…

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: