Prepper-ul

”E ca un guzgan, numai că e mai scund ceva, mai plin la trup, cu botul mai scurt și mai gros, cu coada subțire și scurtă. Are blana schimbătoare. De regulă e pe spate roșcat-suriu, cu ape vrâstate, de-a curmezișul alburii și negre, ridicându-se de pe pântece care e mai închis, aproape negru. Pe obraji are câte o pată mai gălbie. În totul e în culoarea stepei uscate, ca să nu fie văzut, când se furișează prin iarbă.
E vioi, deștept, cu simțurile agere; dar e și răutăcios, mama focului. Dă și la om; se ridică în două picioare, scrâșnește din dinți și, neputând altceva să facă, măcar te apucă de pantaloni.”

”Ca să se facă socoteala câte cereale pot fi irosite de acești tâlhari mărunți, se poate vedea de acolo că, după Brehm, în hambarele unui hârciog bătrân se pot găsi până la 4 hectolitri de semințe…”

(Ion Simionescu, ”Mamiferele noastre”, 1915)

***

HÂRCIÓG s. (ZOOL.; Cricetus cricetus) grivan, hamster, (reg.) ciureci, mișun.” (Mircea Seche, Luiza Seche, ”Dicționar de sinonime”, 2002, cf. dexonline.ro)

Un supraviețuitor individualist. Fără să vrea, e simpatic oamenilor și uneori păstrat viu prin borcane cu talaș.

Surse mai noi confirmă înclinația lui naturală pentru stocarea alimentelor:

”It transports its food in its elastic cheek pouches to the food storage chambers. These may be quite large and may consist of a total of 65 kg of food.” (https://en.wikipedia.org/wiki/European_hamster, după David MacDonald și Priscilla Barret ”Mammals of Britain & Europe”, 1993)

2 Responses to “Prepper-ul”

  1. joculdeavatiascunselea Says:

    Am avut in copilarie unul si fascinatia pentru cat putea sa-si umple falcile cu diverse era un inlocuitor grozav de televizor. Dar era si ceva trist in munca asidua a micului rozator pentru a-si face rezerve, pe care nu le impartea cu nimeni…

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: