Unfair finish

Două mașinuțe concurează într-o cursă. Din păcate, linia de sosire, deși dreaptă, este ascunsă (nu neapărat perpendiculară pe direcția șoselei) și se cunoaște doar un punct de pe ea, notat cu S.
În aceste condiții, nu se poate spune cine a câștigat cursa. De exemplu, în desenul de mai jos, deși mașina albastră e în fața celei roșii pe șosea și e gata să treacă prin S, totuși mașina roșie a câștigat deja cursa, pentru că a trecut linia de sosire ascunsă.

cars

Totuși mașina albastră poate folosi o strategie care, indiferent de direcția liniei de sosire, să o ajute să câștige cursa…

Advertisements

2 Responses to “Unfair finish”

 1. mutareainplic Says:

  …să ruleze lipită de cea roșie?

  Liked by 1 person

  • Nautilus Says:

   M-am gândit așa: dacă mașina albastră (A) se află mereu pe segmentul determinat de mașina roșie (R) și punctul S, atunci R și A trec linia de sosire în același timp (considerând că A și R sunt reduse la dimensiunile unui punct).
   Lui A însă îi este suficient de exemplu să ”atingă” cu bara din spate segmentul determinat de bara din față a lui R și punctul S pentru a fi în frunte când trece linia. R nu poate să atingă niciodată S, pentru că A se interpune.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: