Două mașinuțe concurează într-o cursă. Din păcate, linia de sosire, deși dreaptă, este ascunsă (nu neapărat perpendiculară pe direcția șoselei) și se cunoaște doar un punct de pe ea, notat cu S.
În aceste condiții, nu se poate spune cine a câștigat cursa. De exemplu, în desenul de mai jos, deși mașina albastră e în fața celei roșii pe șosea și e gata să treacă prin S, totuși mașina roșie a câștigat deja cursa, pentru că a trecut linia de sosire ascunsă.
Totuși mașina albastră poate folosi o strategie care, indiferent de direcția liniei de sosire, să o ajute să câștige cursa…
Advertisements
July 13, 2017 at 18:53 |
…să ruleze lipită de cea roșie?
LikeLiked by 1 person
July 13, 2017 at 23:36 |
M-am gândit așa: dacă mașina albastră (A) se află mereu pe segmentul determinat de mașina roșie (R) și punctul S, atunci R și A trec linia de sosire în același timp (considerând că A și R sunt reduse la dimensiunile unui punct).
Lui A însă îi este suficient de exemplu să ”atingă” cu bara din spate segmentul determinat de bara din față a lui R și punctul S pentru a fi în frunte când trece linia. R nu poate să atingă niciodată S, pentru că A se interpune.
LikeLike