Eroarea

În 26 decembrie 2100 a avut loc procesul lui Adolf Hiss, un tânăr nihilist de origine germană. Undeva în munții Alpi, într-un loc care nu a fost divulgat presei, Adolf Hiss a comis o faptă abominabilă: a muls o capră și -probabil pentru a conferi intenționat un accent și mai sinistru fărădelegii- i-a băut laptele crud. Capra a fost supusă imediat unui program de reabilitare psihologică, având șanse mari de recuperare; nu se cunoaște evoluția ei ulterioară. Câțiva martori au dezvăluit sub protecția anonimatului faptul că A.H. încercase, cu trei luni în urmă, să mulgă o vacă; ea, însă, dându-și seama de intențiile răufăcătorului, s-a apărat și i-a strivit acestuia două coaste. A.H. a pledat vinovat și a primit pedeapsa cu închisoarea pe 25 de ani. Avocatul apărării s-a străduit inutil să obțină o pedeapsă mai blândă, eutanasierea, invocând problemele psihiatrice -determinate genetic- ale inculpatului și educația probabil deficitară primită în copilărie, date fiind notele mici obținute de părinții săi la cursurile de parenting.
Înaintea procesului, A.H. a răspuns solicitărilor reporterilor doar printr-o remarcă fără legătură cu întrebările adresate: ”Animalele au drepturi pe care nu le-au cerut, însă nu toate drepturile pe care le cer. La fel și oamenii.”

După treizeci de zile de detenție, Adolf Hiss a fost eutanasiat, în baza unei cereri personale efectuate cu doi ani înaintea comiterii faptei și aprobate tardiv, datorită unei erori extrem de rare a sistemului informatic. Opinia publică a fost în unanimitate revoltată de această decizie atât de favorabilă condamnatului. Au avut loc manifestații publice la care participanții au defilat îmbrăcați în negru, culoarea negației, în semn de dezaprobare și refuz. Datorită caracterului lor ofensator, ultimele cuvinte ale lui A.H. nu au fost făcute publice la acea dată, fiind arhivate timp 25 de ani în sistem: ”vreau lapte”.

Advertisements

%d bloggers like this: