Republica și zeii

Statele antichității au fost conduse fie prin voința oamenilor, fie prin cea a zeilor. Excepția a constituit-o -spun unii- străvechea republică italică Eventumia, unde s-a încercat un oarecare compromis între cele două.
Eventumia era condusă de un rege ales pe o perioadă de patru ani, într-un mod remarcabil de similar celui în care ne alegem -democratic- președinții de azi, dar similitudinile încetau după finalul ultimului tur de scrutin.
Să zicem că în ultimul tur de scrutin un candidat obținea 75% din voturi, iar celălalt 25%. Aceasta nu însemna că primul devenea rege, ci doar că avea 75% șanse de a deveni rege.

La ultimul tur de scrutin, cetățenii aruncau pe rând o pietricică -albă sau neagră, după cum se atribuiau convențional culorile celor doi candidați- într-o căldare aurită. Pietricelele erau apoi bine amestecate, iar un preot legat la ochi (în vechime fiind preferat unul orb de-a binelea) extrăgea una din ele. Culoarea ei decidea viitorul rege. Desigur, cel care avea mai multe pietricele avea mai multe șanse de a ajunge rege. Însă voința zeilor era de multe ori contrariantă.

În cele din urmă, republica Eventumia s-a prăbușit sub loviturile altei republici, cea romană, viitorul mare imperiu. Urmele celei dintâi au dispărut aproape cu desăvârșire. Însăși existența ei e un subiect controversat. S-ar zice că aceasta a fost voința zeilor.

Advertisements

5 Responses to “Republica și zeii”

 1. Suflet Says:

  Aici e ca la problemele cu probabilitatea :))

  Liked by 1 person

  • Nautilus Says:

   Mari probleme acolo. Din păcate la noi la școală nu se prea predă teoria probabilităților, eu am făcut ceva doar prin facultate. De aia suntem noi cam fraieri și nu ne evaluăm bine șansele. Probabil.

   Like

 2. Ivy Says:

  Probabil zeita Fortuna guverna acolo ca si azi la 6/49: mai multe bilete, mai multe sanse de castig.

  Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: