Gură-cască

”… (Uneori cu valoare de pl.) Persoană care are o condamnabilă atitudine de neglijență față de bunurile obștești și de cuceririle poporului, care este lipsită de vigilență față de uneltirile criminale ale dușmanului de clasă.”  (”Dicționarul limbii române literare contemporane”, dexonline.ro)

Acest voyeurism esențial, în care îți contempli propria viață ca pe o întâmplare oarecare sau ca pe o poveste, e o boală grea.

În general cititul, ascultatul și privitul sunt un târg bun. O oră de citit în profunzime, sau de uitat în jurul tău, sau chiar de privit un film bun pot să echivaleze durata unei săptămâni sau luni trăite, poate chiar mai mult. Timpul poveștii e mai lung decât timpul vieții obișnuite. Nu îți pare rău că ai pierdut o oră ascultând o poveste, când înăuntrul poveștii par să se fi scurs zile, luni sau ani.
Când însă îți simți propria viață ca pe o poveste, e exact invers. Ceea ce par a fi câteva ore de poveste sunt ani din viață.

Advertisements

3 Responses to “Gură-cască”

  1. racoltapetru6 Says:

    Povestea vieții poate să se schimbe odată cu trecerea timpului, iar aceeași întâmplare poate fi relatată în mai multe feluri, în funcție de experiența acumulată sau festele pe care ni le joacă memoria.

    Like

  2. JohnnyEm Says:

    Reblogged this on Biblioteca Cronopedia.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: