Specii

Poate că orice ființă se regenerează în prezența altor specii decât cea proprie. De ce ne simțim atât de bine în natură, de ce întâlnirea cu ea e atât de benefică, de vindecătoare? De ce unii din noi își cumpără ori ”adoptă” plante în ghiveci ori animale de casă?
Natura poate să fie, desigur, primejdioasă, însă ne dă mereu dorința de a trăi. Cei din altă specie ne fac să ne înțelegem mult mai ușor pe noi înșine; o înțelegere spontană, o ”regăsire de sine”. În natură suntem noi înșine și nimic mai mult; pentru ”mai mult” va trebui să ne întoarcem către propria specie.

Advertisements

13 Responses to “Specii”

 1. ecaleopi Says:

  O interesantă temă de gândire…!

  Liked by 1 person

 2. SufletNeînțeles Says:

  Cât de adevărat, chiar ne simțim mai bine în natură, care ne acceptă exact așa cum suntem…

  Liked by 1 person

 3. Mirabela Says:

  Eu de fiecare data când am nevoie de o pauza sau vreau sa iau o decizie, ma duc la țară, în sat, in mijlocul naturii. Și poate o apreciem atât de mult fiindca e liniște acolo. Și de asta avem noi nevoie. Dar și fiindca, în fond, de mici învățăm ca natura înseamnă viață. Deci ne reda pofta de a trăi. Oricum ar fi, ideea acestui articol e foarte faină. 🙂

  Liked by 1 person

  • Nautilus Says:

   Mulți nu prea mai au unde să se ducă. Liniștea începe să coste.

   Nu știu cât de mult contează ce învățăm de mici. De exemplu generația mea a învățat să-și iubească țara, iar rezultatele sunt mult mai slabe ca la bac.

   Liked by 1 person

   • Mirabela Says:

    Acest subiect e discutabil. Refuz sa cred ca cineva nu-și iubește țara. In fond, toți cei care pleacă, se și întorc… Asta îmi spune ceva.

    Like

 4. racoltapetru6 Says:

  Există o simbioză între specii, fără de care evoluția și existența ar fi imposibilă. Pe de altă parte, unele specii dispar pentru a facilita dezvoltarea și apariția altora.
  Romantic, însă, totul arată mai frumos. 🙂

  Liked by 1 person

  • Nautilus Says:

   Când lupta pentru supraviețuire e o competiție cu alte specii, cu natura vitregă, îți dă -cum spuneam- dorința de a trăi, nu de a nu-mai-trăi. Nu te face să vrei să ieși la pensie mai repede.

   Liked by 1 person

 5. anna c. ronescu Says:

  S-ar putea să fie vorba de ceva mult mai prozaic, ca de exemplu “furtul” de energie de către speciile mai inteligente genetic? Deşi nu ştiu de ce troscotul ar fi mai “inteligent” ca trandafirii. Dacă nu-i desțelenesc o lună, se usucă.

  Liked by 1 person

  • Nautilus Says:

   În măsura în care comunicarea poate fi privită ca un ”furt” informațional (reciproc?) putem -probabil- să ne temem că speciile mai virulente fură de la celelalte și se simt excelent.
   Dar nu cred că e cazul; mă refeream la prezența celeilalte specii, adică la ceea ce ea emană, oferă, pune pe tavă la îndemâna oricui. Cel mult ”furtul” seamănă cu gestul albinei care strânge nectarul din floare.

   Țin minte că troscotul era mâncat de văcuță cu mare plăcere, în timp ce trandafirii nu.

   Liked by 1 person

 6. Liliana Negoi Says:

  Mă iartă, drag prieten virtual, dacă acest comentariu al meu îţi va leza în vreun fel vreo credinţă. Dar nu mă pot abţine de la a-mi imagina dacă nu cumva şi Dumnezeu, privindu-ne pe noi, muritorii, nu are, la rândul lui, un “mai mult” în altă parte, iar noi suntem doar “natura” pe care şi-a creat-o ca să îşi “încarce bateriile” :)…

  Liked by 1 person

  • Nautilus Says:

   Credințele sunt făcute să nu poată fi lezate; nu poți să zgârii diamantul 🙂
   S-ar putea ca specia umană să fie o excepție, în sensul că nimeni nu-și poate ”încărca bateriile” de la noi, suntem o pagubă universală.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: