Dinozaurii

Sâmbătă, ceața și o ploaie de toamnă iernatică amorțiseră totul într-o încetineală sumbră. Miros umed, de putregai, fum și afumătură. Oamenii cu broboane umede în gene se mișcau doar între piață și casă, ca într-un tablou medieval. Printre ei eram și eu, din când în când ștergându-mi fruntea udă cu mâneca hainei. Mi-am cumpărat, între altele, două kile de alune de pădure (un chilipir) și porumb de fiert, ca în zilele verii.

Undeva, pe străzile murdare din jurul pieței, mi-a atras atunci atenția un cârâit ciudat, sonor și profund; părea că vine din altă lume, una străveche, antediluviană.
Venea de fapt dintr-o volieră în care vegetau niște găini enorme. Rasă ”de carne”, desigur. M-am oprit pentru vreun minut în fața cuștii și m-am uitat la ele. Cele mai multe stăteau așezate pe grilaje; câteva se plimbau cu greutate prin spațiul liber rămas, clipind nemulțumite când burnița le intra în ochi. Nu le-am descoperit nimic blând în priviri sau purtare; însă totul la ele părea toropit de o anume lene fundamentală, genetică.
Dinozauri; sau ce-a mai rămas din ei.

Dacă, de exemplu, o găină are pe corp o rană care îi e accesibilă, și-o poate ciuguli cu poftă, ignorând faptul că se consumă pe sine. Ignoră, desigur, și faptul că e crescută pentru a fi tăiată și mâncată.
Toamnă rece și târzie; vremea perfectă ca să înfuleci și să ignori. Singurătatea supraviețuitorului lipit de moarte ca de o sursă a vieții.

Găinile cârâiau mai departe în ceață. Și poate că dincolo de ceață nu mai erau găini, ci dinozauri adevărați, din era cretacică, scormonind după gângânii în solul cald al junglei.

Advertisements

5 Responses to “Dinozaurii”

  1. 03gg Says:

    curat uroborism.. extinzând și la dinozaurii umani.
    scrii mișto.
    nu am exercițiul like-urilor fără cuvinte, așadar o să-mi las creionul să coloreze ici-colo (mai ales că apreciez că nu ești o gazdă sceptică și temătoare. e bine așa)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: