Speranțe

Oamenii s-au obișnuit să vadă în tineri o speranță pentru viitor; și chiar să le ceară într-un fel sau altul această speranță. Mi se pare însă că tocmai tinerii sunt cel mai aproape de disperare.
Și tocmai bătrânii ar trebui să fie cei care insuflă celorlalți speranța; au trecut printr-o bună parte a vieții, au învins sau au fost învinși, sunt oarecum resemnați în ambele cazuri, totul pe lume e pulbere și fum. Dar cum ar fi putut merge mai departe fără speranță?

Advertisements

12 Responses to “Speranțe”

 1. lucillette Says:

  Tinerii (oricărei generaţii ar fi aparţinut) şi-au îndeplinit misiunea. Ne dăm seama de asta după progresul continuu pe care l-a înregistrat omenirea în evoluţia ei.

  Like

  • Nautilus Says:

   Parcă Grigore Moisil sublinia într-un articol faptul că, pe lângă progresul științific și tehnic, există și un progres moral (abolirea sclaviei, egalitatea oamenilor în fața legii ș.a.).

   Există însă mereu un cost și un ”downside” al progresului. Nimic pe lume nu poate dura la infinit și cred că -paradoxal- un progres va îngropa omenirea.
   Poate că fiecare om are în inimă și minte dorința de a face bine. Doar că, mulțumindu-ne cu ”a face bine”, absolutizăm binele nostru. Și asta nu e bine.

   Liked by 1 person

 2. lucillette Says:

  Eu cred că nu lipsa moralei ne îngroapă, ci un accent pus nesănătos asupra chestiunii. Vorbim prea mult despre ea, aşa încât parcă ne şi simţim datori să o negăm..La fel cum un adolescent rebel va face exact ceea ce i s-a interzis.
  Dacă chiar nu am fi purtaţi de un “a face bine” pus şi în practică, omenirea ar fi pierit de mult. Ce credeţi că ne-ar mai ţine pe aici? Forţa gravitaţională, nemărginirea Universului, întâmplarea pur şi simplu, sau ce altceva? Eu cred că tot noi după ce negăm, după ce ne revoltăm, o punem tacit în practică..

  Liked by 1 person

 3. Ivy Says:

  In mod normal, cand ceri, chiar si speranta, trebuie sa oferi ceva la schimb. Iar batranii nu prea au ce sa ofere, model de viata, de moralitate, poate doar de adaptare la era internetului.

  Liked by 1 person

  • Nautilus Says:

   ”Cam” depreciativă opinia dvs. …
   Probabil că vă încadrați printre aceia nici tineri, nici bătrâni. Cei cărora le vine uneori să-i ia de guler pe cei din generația părinților.

   Like

 4. ane Says:

  Homo sapiens corpul uman nu s-a schimbat în mod semnificativ, dar umanitatea a făcut-o, mintea este produsul unei dezvoltări evolutive de mii de ani un drum lung. O noua etapa este deja în curs de dezvoltare în lume, mintea ar putea fi „mântuirea” noastră.

  Liked by 1 person

 5. racoltapetru6 Says:

  Tinerii ne oferă speranța continuității, iar bătrânii pe cea a educației. Amândouă sunt esențiale pentru supraviețuirea speciei, iar sfârșitul va veni când una din ele va eșua.

  Liked by 1 person

 6. Tipsynel Says:

  Citez din memorie o butadă (aproximativ): Dacă vrei rezultate la anu’ seamănă grâne, de vrei rezultate peste 10 ani plantează o pădure iar de vrei rezultate în următorii 100 de ani investeşte-n educaţie! Ar cam fi cazul ca şi noi, după distrugerea învăţământului facută în ultimii 25 de ani să ne trezim şi să facem ce trebuie.

  Liked by 1 person

  • Nautilus Says:

   Așa ar fi, dacă recolta ar rămâne pe câmp.

   Un prieten de-al meu (evident lucrează în sectorul privat) îmi spunea următoarele: învățământul este oricum o gaură în buget; nu are niciun rost să dai bani grei ca să pregătești specialiști de înaltă clasă care vor pleca urgent din țară. Ar trebui mai degrabă să pregătim oameni mediocri (dar nu slabi), care nu se vor integra în vest la nivelul specializării pe care o au în țară și poate că le va conveni să rămână în țară în loc să spele wc-uri în Europa. Ei își vor crește treptat nivelul profesional, dar la locul de muncă (nu în școală), iar atunci când vor ajunge performanți în domeniul lor le va fi incomod să emigreze (casă, situație, familie etc.).

   Liked by 1 person

 7. Nautilus Says:

  Vă mulțumesc pentru comentarii, sunt multe de zis pe-aici, așa că le amân pentru ceva mai târziu 🙂

  Like

 8. recomandata Says:

  Foarte bine punctat.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: