Monotonie la infinit

Ne e probabil ușor să ne imaginăm o alee nesfârșită de plopi, ori un lan de porumb plantat egal, cu rânduri quasi-paralele întinzându-se la infinit.
Dar putem oare “vizualiza” un infinit variat, în care aproape nimic să nu se repete, iar repetarea să fie imprevizibilă? Putem să ne gândim la întinderea nesfârșită a unei păduri în care niciun arbore nu seamănă cu altul, iar dispunerea lor e haotică?
Văzând o porțiune finită din această pădure, am putea s-o ”continuăm” în mintea noastră? De la un moment dat, nu. Nu avem resurse pentru a popula infinitul. Deși putem -oarecum- să ne imaginăm infinitatea, imaginația e limitată. Putem să ne imaginăm probabil orice, dar nu oricât. De la un jalon încolo, infinitatea noastră devine monotonă.

9 Responses to “Monotonie la infinit”

 1. Nautilus Says:

  P.S. Cuvântul “monotonie” nu are aici, desigur, înțelesul specific din matematică, ci acela general, pe care îl redau dicționarele.

  Liked by 2 people

 2. Liliana Negoi Says:

  Splendidă încheiere!

  Like

 3. racoltapetru6 Says:

  Fiecare dintre noi am vrea ca acel jalon să fie cât mai îndepărtat.

  Liked by 1 person

 4. Mia Says:

  Ai atins un “punct” frumos al acestei lumi 🙂

  Like

 5. De ce nu? Says:

  Ma gândesc la gardurile vii, la copacii de pe unele alei (am văzut și o mașinărie care tunde și taie toți copacii la aceeași înălțime)… și sunt multe, multe exemple care pot fi date, eu le-am ales numai pe cele care m-au oripilat (puțin).
  Cred ca ordinea asta își are originea în modul în care mintea privește lucrurile. Mintea are nevoie sa sorteze totul, sa catalogheze, sa împartă totul în categorii. Mintea nu poate sa vadă ca fiecare copac e unic, ci vede doar un copac ca toți ceilalți copaci din specia lui.
  Din cauza asta cred eu ca imaginația e limitata.

  Liked by 1 person

  • Nautilus Says:

   Poate că imaginația nu întâmpină obstacole (în sensul că ne putem imagina orice), dar reprezentarea ei -da. Când ne amintim/reprezentăm ce ne-am imaginat.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: