Coarnele căprioarei

Poemul “Moartea căprioarei” de Nicolae Labiș, binecunoscut elevilor de altădată, mi s-a părut dintotdeauna straniu, din multe puncte de vedere. Un amănunt inexplicabil sunt coarnele căprioarei, considerată pe tot parcursul poeziei ca ființă esențial feminină (“Mi se părea că retrăiesc un mit/ Cu fata prefăcută-n căprioară.”). Ori, la căprioară coarne poartă doar masculul, țapul. Faptul este elementar, iar N. Labiș, băiat crescut la țară și la munte, nu putea să-l rateze. Mai degrabă detaliul evidențiază lipsa de relevanță a sexului terestru, biologic al animalului în raport cu însușirea lui esențială, de încarnare a unui principiu feminin. Coarnele căprioarei -și implicit pământescul ei- apar în fața privitorului doar când făptura este moartă.

 

“Împleticit m-am dus și i-am închis
Ochii umbroși, trist străjuiți de coarne,
Și-am tresărit tăcut și alb când tata
Mi-a șuierat cu bucurie: -Avem carne!”

Advertisements

6 Responses to “Coarnele căprioarei”

 1. Ivy Says:

  Mereu ma întristează poezia aceasta. Victoria instinctului primar (foamea) .

  Liked by 2 people

  • Nautilus Says:

   Ca imagine generală, da. Însă nu e vorba de foame, ci de foamete. O situație-limită, de supraviețuire. Oamenii nu sunt dominați de instincte, uciderea căprioarei e o asumare conștientă, o încălcare cu bună știință a normelor cosmice. Situația o impune. Vânătorii ucid nu atât pentru ei, cât pentru familie, pentru trib.

   Liked by 4 people

 2. racoltapetru6 Says:

  Același om poate avea mai multe fațete sau trăiri. Antagonice și totuși inerente unei ființe umane și pragmatice. Dar e bine ca, precum făceau amerindienii, să aducem un oamagiu ființei sacrificate pentru a ne hrăni pe noi. Mai ales printr-o frumoasă poezie.

  Liked by 2 people

  • Nautilus Says:

   Așa este, cu mențiunea că în cazul nativilor americani e vorba de obicei de o vânătoare ritualică (cum apare la noi în unele colinde vechi), iar aici e o vânătoare împotriva ritualului, nelegiuită. Omagiul și plângerea nu pot răscumpăra crima, rana rămâne deschisă.

   Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: