Iepuraș

De când a apărut pe la noi, a fost limpede că iepurele de casă, un cocoloș cu urechi, plăpând și bursucos, mereu pus pe săpat vizuini, nu e tocmai un iepure. A avut dealtfel și alt nume:

cuneálă (cunéli), s. f. – Iepure. Ngr. ϰουνέλι, din it. coneglio. Sec. XVIII, înv.” (dexonline.ro, după Al. Ciorănescu, ”Dicționarul etimologic român”)
Și mai nou sosit e pe alocuri Iepurașul de Paști. Când eram mic venea pe la noi, dar la rudele noastre de prin părțile Argeșului-nu; țin minte că asta m-a descumpănit un pic. Am copilărit în vremea când Iepurașul începea să își extindă teritoriul la sud și est de Carpați; acum vine, cred, peste tot.

Un Iepuraș de împrumut, fără tradiție pe la noi; iar asta îmi dă oarecum libertatea de a-i plăsmui imaginea și povestea. De exemplu, Iepurașul nostru năzdrăvan locuiește departe, într-o pădure mare în care nu ajung oamenii. Din când în când trece în viteză prin pădurea de la marginea orașului, sau chiar prin parc, fără să-l vadă cineva. Prin urmare îi scriem scrisori și le lăsăm în pădure sau în locuri ascunse de la marginea parcului. Spre deosebire de Moș Crăciun-care mână, fără prea mare efort, o sanie-, Iepurașul Năzdrăvan își poartă cadourile singur, într-o roabă. Apoi le ascunde noaptea prin casă (așa cum, prin Europa apuseană, ascunde ouă roșii prin grădină). Cadourile sunt ceva mai micuțe decât la Crăciun, pentru că îi e greu să ducă singur roaba.

Am avut cândva și eu iepurași de casă; e o poveste mai degrabă tristă și nu o voi spune. Însă vă spun că, dacă iepurașul de casă ar fi năzdrăvan, ar aduce cadouri de Paști copiilor mici. În viteză și pe furiș, așa cum scriu rândurile de acum.

Advertisements

3 Responses to “Iepuraș”

  1. smaranda64 Says:

    Să aveți part de un iepuraș vesel și zglobiu și de vreme bună, afară și în inimi. 🙂

    Liked by 1 person

  2. Noiembrie Says:

    Un Paşte Fericit vă doresc! Bucurii!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: