Ultimele zile ale pomului de iarnă

Vreme tristă, când bradul de Crăciun își pierde ipostaza tainic-solemnă; sufletul îi e pus în cutiile cu globuri și beteală din dulap, ori plutește ca o lumină palidă în lumea umbrosului trecut, cel din care se ridică uneori valul efemer al amintirii. Trunchiul uscat și părăsit de ace rămâne să mai rătăcească o vreme pe pământ.
Uneori, însă, pomul de iarnă trece prin metamorfoze bizare, ca aceea din povestea de mai jos (apărută întâia oară pe celălalt blog al meu; http://amintiri-din-cretacic.blogspot.ro/2012/02/ultimele-zile-ale-pomului-de-iarna.html)

***

De obicei, la mine la bloc, după ce treceau sărbătorile de iarnă începeau nişte zile crâncene. Brazii de Crăciun erau abandonaţi în seama copiilor, iar noi ne făceam din ei paloşe cu care ne băteam şi ne spărgeam capetele. Dintr-un brad mai grandios ieşea un fel de lance ca a unui cavaler cruciat.
Privind retrospectiv, sunt sincer uimit cum de nu ne-am scos niciunul altuia ochii sau rinichii. Poate că, din instinct, un copil ştie să se ferească mai bine de o lovitură decât un om mare. Părerea mea e însă că în acele momente acţionează nişte îngeri protectori ai copiilor, pe care -în modul cel mai discret şi delicat- îi feresc de accidente cu urmări grave.
Erau zile cu zloată, urâte, dar foarte potrivite pentru acest sport de iarnă. Chiar dacă ai tăi nu-ţi dădeau bradul pe mână, puteai găsi uşor pe jos o “sabie” de lemn cu care să te alături conflictului general. După vreo două-trei zile, totul înceta; de plictiseală, probabil. Rămânea doar zăpada topită şi murdară, noroaie şi nenumărate crengi de brad. “Paloşele” dispăreau ca prin farmec, aruncate în gunoi sau luate de oamenii străzii, care le găseau vreo utilitate.

În alt cartier copiii foloseau paloşele tot timpul anului. Exista acolo un ritual ciudat: toată suflarea băieţească, dar şi fetele mai ambiţioase mergeau “la răscoală”. De obicei, la răscoală ţăranii merg cu furci, coase, sape şi topoare; copiii din acel cartier mergeau cu absolut orice fel de obiect mai lung decât ei şi contondent. “Paloşe” ca ale noastre, cozi de mătură, produse de oţel laminat etc. Interesant e că nu se băteau cu ele, era o chestie mai mult demonstrativă; le agitau în aer zbierând şi loveau adversari imaginari.

În acei ani mergeam în timpul verii la rudele noastre din Constanţa. Acolo copiii erau mult mai paşnici; nu se întâmpla nimic de genul celor menţionate mai sus. M-am gândit atunci că asta e din pricina mării; din cauză că marea e atât de aproape, copiii sunt tot timpul într-un fel de vacanţă, mai relaxaţi. În Constanţa m-am plimbat pentru prima dată în viaţă cu o fată; era turcoaică sau tătăroaică, aşa ceva. Aceasta a fost şi singura dată când i-am arătat unei femei muşchii mei, ca să o impresionez (eram în clasa a treia). Dar la mine în oraş luam viaţa foarte în serios.

Ai mei nu aruncau de obicei bradul; îi ciopleau crengile şi îl puneau în cămară, iar în anul următor trunchiul devenea un suport pentru cârnaţii uscaţi şi afumaţi care atârnau îmbietori, dar din ce în ce mai puţini, până la desprimăvărare.

Advertisements

7 Responses to “Ultimele zile ale pomului de iarnă”

 1. Poteci de dor Says:

  Mă doare sufletul când îi văd acum aruncaţi peste tot. Dar…

  Liked by 1 person

 2. Rhea Says:

  Sa stii ca in acest an, am simtit si eu o jale cand am privit bradul, abandonat in coltul nu demult vedeta camerei! Parca mi-era usor mila… se singuratatea pe care o va infrunta, pana cand timpul isi va roti lunile si-l vom elibera din nou… din stramtoarea unde va ramane cuibarit….
  Unde mai punem faptul ca dezpodobim de toata veselia si culoarea lui sarbatoareasca! 😀

  Liked by 1 person

 3. gravgravatar Says:

  brad la ghivechi, deja promis pentru plantare 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: