Iarna fără zăpadă

Dacă mă gândesc bine, unele din cele mai frumoase amintiri ale iernilor mele nu au deloc zăpadă prin ele.

Iarna fără zăpadă avea totuși gheață. Iar lângă bloc aveam o parcare inutil de largă pe vremea aceea. Când cobora întunericul grăbit al serilor de iarnă, copiii din blocul vecin veneau pe furiș cu bidoane și turnau apă într-un colț ferit al parcării (ori pe spațiul verde). Nu peste multă vreme ghețușul era gata. Mergeam și eu, încălțat în cizme cu talpă netedă; foarte puțini aveau patine. Când le venea rândul la dat pe ghețuș, li se făcea loc. Ceilalți ne îngrămădeam unul în altul; nu ne puteam lovi prea tare și ne bucuram de mai multe ture.
Apoi unul din noi trebuia să păzească ghețușul; pentru că se găsea mereu cineva care să vină cu pumnii plini de sare și să o arunce pe gheață, stricându-ne cheful, deși nimeni nu l-ar fi împiedicat să intre și el în joc. Acest intrus răuvoitor era doar alungat; la mine la bloc -într-o lume ceva mai dură- ar fi luat bătaie.
Nu știu de când n-a mai turnat la noi nimeni apă pe asfalt, ca să se facă ghețuș. Azi n-ar mai avea unde, nici pe asfalt, nici pe spațiul verde.

De două zile beau doar cafeaua ”minimă”, de dimineață; și am parte de un oarecare sevraj. Azi a nins puțin, atât cât orașul să arate nins. Sub haina de nea, lucrurile par că fac parte dintr-o lume nouă și magică, în care se țes povești; m-aș opri uimit la fiecare gard înzăpezit, la fiecare copac alb, ca în copilărie. Dar poate că ființele și lucrurile trăiesc mereu în acea lume minunată, iar ninsoarea ne face doar să luăm mai bine aminte la ele, la pământul ascuns, la lumină și cer.

Advertisements

3 Responses to “Iarna fără zăpadă”

 1. Poteci de dor Says:

  Mi se par departe iernile alea… alea cu zăpadă care ne bucura fiecare zi.

  Liked by 1 person

 2. gravgravatar Says:

  Toate ca toate, dar de ce doză minimă de cafea? Cel mai inofensiv ”drog”, un cadou pentru oamenii obligați la concentrare sau măcar vigilență, un supliment care nu face rău și aș putea continua…

  Like

  • Nautilus Says:

   Aș vrea să înlocuiesc cafeaua cu somnul. Deocamdată nu merge, dorm mai prost ca înainte. La mine acest drog nu e tocmai inofensiv. Chiar mi-a zâmbit un medic pe tema asta.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: