Cumpărătorii de cărți

Faptul că unii oameni citesc în întregime o carte care nu le place se încadrează pe undeva între firesc și lăudabil. În general, ar trebui probabil să ne învingem antipatiile; să luăm aminte la modul în care o corabie cu pânze poate să avanseze împotriva vântului.

Nu știu ce să cred însă despre acei ce cumpără o carte care nu neapărat le place. Chiar așa, până la urmă de ce cumpărați cărți, oameni buni? S-au închis oare bibliotecile publice? Ministerul Culturii -care, cel puțin la noi, e separată de Educație (cam la fel de logic și Sportul de Sănătate)- va primi, se spune, 1% din PIB. Dacă editurile și librăriile se îmbogățesc cumva, o fac pe spinarea săracilor, pentru că majoritatea oamenilor care cumpără cărți nu o duc prea bine cu finanțele.

Pe vremuri cumpăram o carte dacă mi se părea bună și nu prea scumpă. Acum o cumpăr doar dacă sunt absolut determinat să o citesc începând din următoarele trei zile. Dacă nu am timp decât din a patra zi, nu o mai cumpăr. Dacă e vorba de un autor care îmi e încă necunoscut, e necesar să pot răsfoi cartea, să o pot deschide acolo unde se deschide, dar și la anumite numere de pagină. Uneori decid să o cumpăr (și atunci va avea parte de un cititor devotat), alteori să o împrumut de la bibliotecă (mai ales în cazul în care mi se pare valoroasă și antipatică). Acest împrumut survine practic, însă, destul de rar: pentru a fi un client fidel al bibliotecii trebuie să fii o făptură peste măsură de socială; părerea mea.

Advertisements

2 Responses to “Cumpărătorii de cărți”

 1. Milu Says:

  Pe unele cărţi le împrumut de la bibliotecă, iar pe altele le iau de pe net. Cândva mai cumpăram de la anticariat. Dar din librării, din păcate nu am mai cumpărat cărţi, cam de multişor.

  Like

  • Nautilus Says:

   Sunteți în pas cu vremurile. 🙂

   Există multe ”bloguri de cărți”, în majoritatea lor dezinteresate. Acești ”cărțari” 🙂 amatori ajută foarte mult afacerile în domeniu, împrietenind mediul online cu suportul clasic. Până la un punct, asta e bine.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: