Boierii vechi și noi

Cândva, prin anii 1822-1823, a sosit la Iași un firman de la Sublima Poartă. Boierii, convocați de îndată la Curtea Domnească, au trecut printre două rânduri de soldați turci; aflat la coada convoiului, un boier bătrân -de rang înalt- a fost înjurat și scuipat de către soldați într-atâta încât a fost nevoit, la palat, să se spele din cap până în picioare (episodul este relatat într-un articol din numărul din mai 2015 al Magazinului Istoric).
Această mărturie istorică atât de umilitoare m-a pus pe gânduri. De bună seamă, marele boier era pe domeniul lui aproape un stăpân absolut; în fața lui oamenii locului stăteau cu capul plecat și poate că tremurau de teamă. Scena de mai sus dovedește prestigiul acestui om în ochii hegemonului de atunci. Boierul, un om care e un nimeni pentru stăpânul lui, pentru a putea fi împărat acasă.

Firește, boierii n-au fost mereu așa. Ne-o spune, de exemplu, Grigore Ureche, când povestește bătălia pierdută de Ștefan cel Mare la Războieni:
„Şi multă vreme trăind războiul neales de îmbe părţile osteniţi şi turcii tot adăugându-se cu oaste prospătă şi moldovenii obosiţi şi nevindu-le ajutor de nici o parte, au picat, nu fiştecum, ci până la moarte să apără, nici biruiţi dintru arme, ci stropşiţi de mulţimea turcească, au rămas dobânda la turci. Şi atâţia de ai noştri au perit cât au înălbit poiana de trupurile de a celor periţi, pănă au fost războiu. Şi mulţi din boierii cei mari au picat şi vitejii cei buni au perit, şi fu scârbă mare a toată ţara şi tuturor domnilor şi crailor dimprinprejur, dacă auziră ce au căzut moldovenii supt mâna păgânilor” (Letopiseţul Ţării Moldovei).

Istoricii spun că la Războieni-Valea Albă au pierit unsprezece boieri din Sfatul Țării Moldovei.
Poate că boierii viteji dispar cumva prin selecție naturală.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: