În mintea femeii?

De-a lungul timpului, mai mulți bărbați care s-au îndeletnicit cu arta scrisului au încercat să descrie realitatea din punctul de vedere al unei femei, al unui personaj feminin. Am luat acest lucru ca pe o premisă literară. Altfel, mi se pare cu totul neplauzibil; oarecum o impietate, dar și un fals.
Ca bărbat, pot să spun că nu știu cum se vede lumea din perspectivă feminină și nu mă interesează. Dar bărbații au câteodată multe pretenții, inclusiv aceea de a se putea pune în pielea unei femei. Despre femei ce să mai zic, ele pretind și mai multe. Însă, dacă ficțiunea e de calitate, în majoritatea cazurilor o apreciez.

(Mi-am adus aminte că acum aproape vreun an am scris și eu din punctul de vedere al altcuiva; anume al unui taur placid și solitar. Rezultatul se află la această adresă: http://amintiri-din-cretacic.blogspot.ro/2014/01/iarna-de-iarba.html. Din păcate, sentimentul bovin al ființei este, pentru tot neamul nostru de quasi-maimuțe, ceva imposibil de realizat. E simplu doar să-l imităm, să-l mimăm, pentru că suntem un fel de maimuțe. Dincolo de prăpastia dintre speciile noastre, însă, m-a ajutat mult faptul că taurul e și el mascul; asta conferă demersului o anume autenticitate.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: