Amiaza la umbră ( 10 ). Socotra

Pe insula Socotra trăieşte un crab prădător de apă dulce; o specie endemică, numită Socotrapotamon socotrensis. Despre el am aflat (din “National Geographic”) că se află în vârful lanţului trofic acvatic al insulei. Un răcuşor cumplit, aşadar.

Când ne gândim la o insulă, o vedem ca pe un uscat minuscul înconjurat de ape; şi uităm că şi pe insulă, de obicei, este apă. Iar în apa de pe insula Socotra cel mai puternic şi vorace vieţuitor e un crab.

Şi alte specii de crab sunt stăpânii lumii în care îşi duc viaţa; însă lumile lor se află în întunericul peşterilor ori, poate, în cotloane nebănuite ale oceanului. Crabii din Socotra stau la soare, mirabili şi magnifici, pe insula lor din zodia Racului.

Iar pe insulă e puţină apă şi foarte mult soare.

Omul, insular prin natură, şi-a imaginat că petecul lui de piatră şi sol e înconjurat de un ocean nesfârşit; ori, mai târziu, că fragila planetă Pământ pluteşte într-un Cosmos nebănuit de vast şi abisal totdeodată. Crabii înţelepţi din Socotra îşi imaginează probabil că ochiul lor de apă e înconjurat de un pământ nesfârşit, uscat şi arzător.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: