Ora liberă de marţi (18 )

În următoarele zile, Luca îşi continuă noua îndeletnicire a scrisului pe hârtie. Scria pe colţuri rupte, pe plicurile în care primea facturile, pe bonuri şi chitanţe.

“Există cel puţin o frică mai mare decât frica de moarte, anume frica de sistem. Din cauza ei, oamenii chiar uită de moarte şi se gândesc la morţi şi la vii în acelaşi mod. Ce diferenţă este, de exemplu, între o carte scrisă de un om viu şi o carte scrisă de un om mort? Când nu simţi nicio diferenţă, eşti cuprins de această frică de sistem.

Există unele reguli pe care oamenii le respectă, în mod conştient sau inconştient, atât de mult încât nu pot concepe încălcarea lor, indiferent de urmări. Poate că oamenii sunt în fond nişte copii care se tem de o pedeapsă. Întrebarea este dacă această pedeapsă – ori una asemănătoare- le-a fost administrată cândva. (Aş crede mai degrabă că nu; e o pedeapsă imposibilă, iar oamenii se tem ca nu cumva să li se întâmple imposibilul.)

Într-un mod curios se crede că sfera transcendentului este guvernată de nişte legi mecanice, transformându-se astfel într-un mecanism implacabil . Deşi admitem o fiinţă dincolo de noi, îi împrumutăm chipul lucrurilor pe care le pricepem cel mai bine: sistemele mecanice.

În aceste imuabile “sisteme transcendente” nu putem interveni; dacă nu ne conformăm lor, ne vor zdrobi, pentru că sunt ubicue, iar desfăşurarea lor este inexorabilă.

Aceasta este frica de sistem: tot ce poţi face contra unui tren care vine în viteză este să fii legat strâns de şine, în calea lui.

*

Din cauza fricii de sistem ne temem de diformităţi

Oamenii vor să fie conformi, nu diformi, deşi diformitatea nu contrazice cu nimic sistemul. Un chip diform este un chip ca oricare altul, după definiţia chipului; totuşi, oamenii îl consideră “mai puţin chip” decât pe unul nediform.

Diformul este contrar prototipului, adică unei concretizări a respectării regulilor din sistem. Conformitatea este o respectare a prototipului, adică o respectare a unei prime respectări a regulilor.

Ca şi când a venera un zeu implică faptul de a-i venera pe cei care îl venerează. Din cauza fricii de sistem, ei se consideră pe sine complet integraţi în sistem, aşa încât orice contravine lor contravine şi sistemului.

Tot din cauza fricii de sistem ne mai temem de ciudăţenii.

Ciudatul nu este diform, dar este inacceptabil. El nu contravine la nimic din ceea ce s-ar putea cunoaşte din sistem; contravine unor legi necunoscute.

De ce ştim totuşi că le contravine? Pentru că Marele Sistem Mecanic Transcendent ne revelează asta.”

Luca se gândi dacă îşi va citi vreodată propriile rânduri. Era de felul lui un re-cititor; ştia că, dacă le va citi o dată, le va citi aproape sigur şi a doua oară.

Scrisul aruncă lumină într-un colţ de întuneric. Lumina poate să rămână mai departe sau poate să se stingă; însă acel întuneric pe care l-a luminat întâia oară a dispărut pentru totdeauna.

( va urma )


2 Responses to “Ora liberă de marţi (18 )”

 1. Elena Says:

  Imi faci lectura harcea parcea. Textul asta merita o soarta mai buna decat i-ai copt matale icisha pe blogul aista. Asa ca, ma dau de exemplu: fara parole si in ordine, frumos, ca la carte. Al meu e simplu de lecturat. Fa-mi favoarea si posteaza-l integral altundeva, promit sa nu zic la nimeni. Intercalajele astea de text submineaza si pe cel mai rabduriu citetz. Pliiiiiiiiiz? Te citesc, no, dar nu merit eu ceva mai bun si mai frumos? O editare mai finutza macar….

  Like

  • Nautilus Says:

   Nu e prea greu de lecturat. În ordine de la 1 la 31; unde apar parole se cer şi se primesc.

   Textul ăsta şi-a copt singur soarta. Aşa a crescut şi aşa îl las. Parolele fac parte din text sau din metatext, dacă vrei.

   Îţi imaginezi probabil că întâi am scris textul inspirat de vreo rază, apoi m-am transformat într-un tip mărginit care face -fără niciun drept- acrobaţii bizare cu propriile producţii, le postează aiurea şi le pune parole ca un copil frustrat ?

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: