Am fost găzduit cândva într-o fostă magazie transformată în casă de locuit. Podeaua magaziei era de lemn, iar sub podea era un beci săpat direct în pământ.
Într-o noapte am descoperit că în beci se aciuaseră câţiva gurondi , nişte animale ciudate care azi nu se regăsesc în niciun tratat de zoologie, ci doar în câteva gravuri de la începutul secolului al XIX-lea, poate reproduceri după desene medievale. Gurondii trăiau cândva pe una din insulele Mediteranei. De mărimea unei pisici, aveau obiceiurile unui rozător paşnic, deşi nu erau înrudiţi cu neamul rozătoarelor. Când fenicienii i-au găsit pe insulă, animalele erau deja în pragul extincţiei; marinarii au ucis sau au luat cu ei pe corabie aproape toate exemplarele, câteva zeci. De atunci gurondii au supravieţuit, timp de mii de ani, doar în captivitate, ca animale rare deţinute – mai ales în secret – de iubitorii de ciudăţenii; de ce erau ţinute în secret, nu se ştie şi n-aş putea să spun nici eu. Spre deosebire de rozătoare, gurondii se reproduc greu şi au o longevitate ridicată.
Am fost uimit să îi descopăr în beciul de sub casă. Nu le displăcea praful şi evitau lumina; aveau urechile neobişnuit de mari, ca animalele din deşert. Lenţi, dar fără să pară greoi, au dispărut în cotloane înainte să le văd ochii.
Localnicii – pe care i-am întrebat prudent- mi-au spus că nu ştiu nimic despre animalele ciudate de sub magazie. Ceva şobolani, ori vreun dihor, cine ştie…
Poate că gurondii trăiseră neştiuţi pe acolo, descendenţi ai unor animale păstrate cândva în taină de oameni veniţi din Orient, turci ori arabi dobrogeni. Poate că aparţineau cuiva, care îi ascundea acolo; totuşi, vreme de două săptămâni, nu a apărut nimeni care să îi hrănească; iar beciul era gol şi departe de alte locuinţe.
Când m-am întors peste câţiva ani, casa-magazie fusese dărâmată, iar beciul astupat. Nu cred că gurondii ar fi putut supravieţui singuri în afara beciului, orice câine sau pisică mai curajoasă putându-i ucide uşor.
May 9, 2011 at 09:31 |
Pai daca erau ascunsi pe-atunci, se prea poate sa fie in continuare tinuti tot in secret.
LikeLike
May 9, 2011 at 22:52 |
Mă întreb ce se întâmpla când aceste vieţuitoare erau descoperite în posesia cuiva.
Au fost dintotdeauna rari şi preţioşi, deci existenţa lor era trecută sub tăcere. O comoară vie şi stranie, care nu aducea nimic în afara unei emanaţii magice.
Odată cu dezvăluirea existenţei lor, îşi pierdeau rolul de intermediar între om şi spaţiul secret. Deveneau poate inutili şi erau abandonaţi ori vânduţi altcuiva, tot în taină. Poate că asta s-a întâmplat şi cu cei pe care i-am văzut; deşi păreau să trăiască singuri acolo de multă vreme.
Dar toate acestea sunt doar păreri.
Gurondii sunt -la urma urmei-animale insulare; nimeni nu e legat mai lăuntric de pământ decât locuitorii insulelor.
LikeLike