Singurătate

În anul 2003 a murit la vârsta de 25 de ani, ucisă de un urs polar, Vasilina Alpaun, ultimul locuitor al insulei Vranghel. Locuitorii satului Uşakovskoie fuseseră strămutaţi pe continent în 1997; femeia a ales să se întoarcă la casa ei de pe insulă.

Ce anume a determinat-o pe o femeie de 20 de ani să stea singură pe o insulă arctică îmi e necunoscut; şi, dealtfel, poate scăpa raţiunii majorităţii oamenilor de azi.

Ştim însă că s-a întors acasă.

*

Poate că a trăi pe pământ e mai important decât a trăi printre oameni.

Iar a părăsi un loc care poate fi locuit, unde găseşti cele necesare traiului, doar pentru a trăi printre oameni poate părea nefiresc. Şi probabil că este nefiresc pentru orice om; care – se ştie – se naşte singur şi moare singur.

 

3 Responses to “Singurătate”

 1. bleu_ineffable Says:

  Cred ca ea a gasit locul a carui inima batea in acelasi ritm cu bataile inimii ei, locul si imaginile de care ti se (poate) face un dor bolnav si a ales sa-si regasesca sufletul si linistea, decat sa traiesca fara, sau cu vreun substitut, dar printre oameni.

  Like

 2. bleu_ineffable Says:

  Cred ca ea a gasit locul a carui inima batea in acelasi ritm cu bataile inimii ei, locul si imaginile de care ti se (poate) face un dor bolnav; poate a ales sa-si regasesca sufletul si linistea, decat sa traiesca fara, sau cu vreun substitut, dar printre oameni.

  Like

 3. Îndestularea | Al Phagora Says:

  […] dacă a implicat unele sacrificii (dacă ați ajuns până aici cu cititul, citiți vă rog și asta). Rămâne de văzut dacă vreo societate poate să aducă și îndestularea pe care tot mai […]

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: