Oameni de zăpadă

Dincolo de cenuşile zilei, căutam cândva oameni de zăpadă.

Ţin minte unul făcut de copiii dintr-un bloc de la marginea oraşului; căzuse o zăpadă subţire, pe care au cules-o cu grijă, fir cu fir şi bulgăr cu bulgăr. Când l-au terminat, ţâncii s-au strâns serioşi în jurul lui. “Ăsta ţiiiine până la primăvară !” – a spus, ca un gospodar de ispravă, un băiat de sub căciula cu ciucur.

Am văzut un om de zăpadă chiar în pădure. Îl mai privea, uimită, o veveriţă- şi poate şi alţi ochi ai pădurii. Acesta, înalt şi voinic, părea că a venit de undeva şi stă acolo, între marii stejari, doar pentru un popas binemeritat.

Într-o iarnă, am făcut un mic om de zăpadă din fulgii căzuţi pe balcon. Când vremea s-a făcut mai caldă, l-am mutat în congelatorul frigiderului; cu timpul am uitat de el şi, într-o zi de primăvară, ai mei l-au pus pe calea dezgheţului.

Dintotdeauna mi s-a părut că sărbătorile iernii vin şi trec prea repede. În urma lui Moş Crăciun mai rămânea cu mine, până la zorii primăverii, doar Omul de Zăpadă.

Nu l-am urmărit niciodată topindu-se; mi-era destul să ştiu că, ceea ce pentru mine e frig, pentru Omul de Zăpadă e viaţă. Iar fiinţele frigului şi cele ale căldurii se pot întâlni doar pentru o scurtă vreme, în care bucuria întâlnirii e mai mare decât incomoditatea de a fi un pui de om în ger sau un om de zăpadă într-o lume care se îndreaptă spre vară.

One Response to “Oameni de zăpadă”

  1. Camelia Says:

    Şi? Ai sfârşit timpul căutărilor oamenilor de zăpadă a căror vreme pare să se fi încheiat demult în toţi şi’n toate?
    Oamenii de zăpadă sunt oamenisinguri cu priviri celeste, cu trupuri diferite dar la fel ai iernii zăpezilordealtădată din noi.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: