Ochi de lynx

“Când cade o frunză în codru, râsul o vede, cerbul o aude, ursul o miroase.”

***

Avem o vedere tulburată de lăcomia de a privi nu doar dinăuntru în afară, ci şi din afară spre înăuntru sau afară, de parcă am vrea să posedăm şi să locuim şi spaţiul exterior ori lumea oglinzilor.

E o impostură şi o ştim. Privindu-ne din perspectiva exteriorului, pretindem ceva impropriu şi ulterior cedăm influenţelor alterităţii care reuşeşte să ne convingă că vede mai bine decât noi din punctul de vedere situat în afara noastră. Dintr-o falsitate nu se poate aluneca însă decât într-o falsitate şi mai mare.

Când vom privi simplu doar dinăuntrul nostru, vom avea ochi de lynx în pădurea creşterilor ramificate ale fiinţei temporale.

Iar în oceanul perpetuu vom avea ochiul inert al balenei care priveşte dincolo de ape.

Advertisements

4 Responses to “Ochi de lynx”

 1. elena pasima Says:

  1) Scrisul nu este tributar unui subiect exterior. El se poate dezvolta in sine, ca vietate independenta, nu ca un lichen sau mucegai. Scrisul poate explica, oculta sau adultera, dupa cum, la fel de bine poate sa i se rupa in paispe si sa-si vada de propria sa ondulare. Depinde de propria sa putere si atat. Tratativele pe care le poarta cu auctorele sunt intotdeauna de pe pozitii de forta. El, scrisul, e cel care decide daca sa se zbantuie sau sa faca frumos sub bagheta auctorelui. “A scrie despre” = scrisul dresat care serveste orgoliile betege ale auctorasului. “A scrie” = libertatea scrisului de a se urca pe ce pereti vrea. Si asta fara sa bata campii, asa cum s-ar intampla daca o ar face sub bagheta auctoriala.

  2) Alteritatea priveste printr-o mie de ochi, ceea ce vine cam ca vederea compusa a mustei. Iti intoarce faptura 3D pe toate partile si te cantareste ca pe marfa. Dar aceleiasi alteritati ii lipseste precizia, ea nu patrunde in subiectul pe care il masoara si descrie, ci doar patineaza pe suprafata sa, pe limitele sale. Alteritatea nu pupa pasaport pentru orice Mar a dentro.

  Like

 2. Nautilus Says:

  Exista mereu tentatia de a-ti “vedea din exterior” limitele, desi le poti sti prea bine din interior.

  Pe langa ochii compusi, albina mai are 3 oceli – ochi simpli – care nu stiu exact ce scop au. Te vede si complex si simplu. Ciudat.
  ( acest adaus de simplitate duce doar complexitatea la alt nivel sau mai e si altceva ? )

  Like

 3. elena pasima Says:

  Sa nu mi-o iai in nume de rau cu doctoratul… Uneori obraznicia mea argumenteaza cu bocancul peste valorile altora. Pur si simplu am rumegat intr-o vreme ideea de grad universitar pana-ntr-atata incat mi-a sarit mustarul asa dupa cum l-ai gasit. Cine suporta asemenea program, bravo lui. Cred ca se aplica mai degraba stiintelor exacte, si altor arte liberale…

  Like

 4. elena pasima Says:

  Daca te uiti oleaca, multi dintre doctoranzii nostri sunt oameni amarati, care au nevoie de valorizari exterioare sau orgoliosi de duzina, care nu pot fi saturati de nici un succes simplu, toate tre’ s-aiba patalama si ceferticat. E firesc sa fim priviti stramb de cei din afara, macar pentru lejeritatea cu care impuscam asemenea titluri academice. Daca nu si pentru scurta traditie universitara de pe la noi. Vrei doctorat? Du-te fra la o universitate care tine firma de 600 de ani, porma sa vezi cum esti respectat.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: