A dez-simţi

Dacă timpul ar curge invers, dimineaţa ar fi de fapt o seară ( de obicei mai luminoasă ) în care ai scuipa în ceaşcă, din când în când, nişte cafea. Dar cum ar fi reversul gustului cafelei ?

Dacă e uşor să scuipi ceva în ceaşcă ( operaţia inversă sorbirii ), mai greu e să-mi pot imagina un invers al gustului ( sau măcar al influxului nervos care merge de la papilele gustative la creier ).

Dacă timpul ar curge invers, amprenta pe care o pune lumea în tine ar fi o amprentă pe care o pui tu în lume. Percepţia ar deveni acţiune , iar acţiunea ar deveni percepţie.

Lumea concretă, dată de simţuri, s-ar inversa într-un edificiu pe care îl clădeşti chiar tu, în timpul invers.

6 Responses to “A dez-simţi”

 1. bhuttu Says:

  Cred ca la asta s-a gandit si Einstein, cand i-a rezervat timpului doar o axa din cele patru in care ne desfasuram existenta. Cu translatarea spatialitatii ne descurcam, in fata imuabilitatii timpului suntem insa neputinciosi.

  Like

 2. Nautilus Says:

  Cred că putem fi de acord, noi oamenii, cu o definiţie a spaţiului – ba chiar orice definiţie a spaţiului este cumva dată în nume colectiv– însă fiecare entitate cugetătoare va da o altă definiţie timpului.

  Like

 3. elena pasima Says:

  Asta cu scuipatul cahfelei in ceasca, da, daca timpul ar curge invers. Dar timpul e doar o conventie, el nu exista, iar noi continuam sa-l probam drept adevar doar pentru ca socotim o legatura de continuitate intre fiecare moment care se intampla. Presupunand ca esti regizor si ai masa de montaj in fata, poti gasi o infinitate de alte moduri de a lega fotogramele intre ele, nu musai modelul pe care il consideram din obisnuinta – timpul. Timpul e doar un mod de a interpreta. Secventa, ritmul, pot fi alese altminteri. Pur si simplu, daca izolezi fiecare moment si-l vezi in sine, constati rece ca nu are musai legatura cu vreun alt moment. Si atunci poti sa extragi momentul din sirul temporal si sa-l asociezi altor momente, cu care poate ca rimeaza mult mai logic sau mai estetic. Uneori, un bun exercitiu e sa consideri evenimente disparate cronologic ca fiind simultane. Apar conexiuni stranii. Ca si cum timpul ar fi o piedica de siguranta…

  Like

 4. Nautilus Says:

  “Timpul nu există” – e mereu o nesinceritate

  P.S. Nu există pluralitate, nici alteritate fără timp. Dacă timpul e conţinut în ele, e altceva.
  Dacă e conţinut în ele, e conţinut în partea neînţeleasă din ele.

  Like

 5. elena pasima Says:

  Timp continut? Ce-i aia…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: