La masă cu Porthos

În penumbra tavernei îl vedeam doar pe Porthos, muşchetarul, de cealaltă parte a mesei de lemn. Tăia cu pumnalul o gâscă umplută, din care aveam să ne înfruptăm. Hangiul ne umpluse de multe ori cupele cu vin roşu de Burgundia. Vorbeam ceva într-o limbă ciudată, o franceză veche şi dispersate cuvinte provensale, italiene şi parcă flamande.

Porthos nu semăna deloc cu cel din filme ( filme proaste, toate câte le-am văzut), ci doar cu cel din cartea citită demult.

De fapt, era chiar el. Înalt cât să nu-l cuprindă nicio uşă, cu plete negre, faţa roşie, destinsă şi veselă, dar -ciudat- un pic severă, mai mult slab decât gras, un fanfaron adevărat, în toată demnitatea şi dezamăgirea lui.

Porthos al meu, ghinionist etern, îmi explica faptul că are mai mult noroc în viaţă decât oricare altul. De fiecare dată avea o nouă demonstraţie pentru asta. Acum îmi expunea nu ştiu ce argumente, molfăind straşnic o aripă rumenită şi turnând vin pe gât, de la o înălţime respectabilă.

Se mişca precum un uriaş într-o lume de pitici ciudaţi, cam răi şi niciodată înţeleşi. Porthos era hazardarea de a trăi ; într-o viaţă din care şi-aşa nu pricepea şi nu alegea nimic, deşi ar fi vrut. O hazardare cu volum vertical, cu plete negre şi ochi zeflemitori.

Mâncam din divina umplutură a gâştii, o mâncare cum numai în vis se-arată. Porthos dăduse pentru ea un ban mare de aur, cu greu smuls de la amanta lui, marchiza bătrână, urâtă şi săracă. Cu o mână rezemată de mânerul spadei, îşi turna nepăsător vinul în sine, ca pe o cascadă roşie-neagră.

L-am lăsat acolo când m-am trezit, cu capul greu de vinul din vis. Vorbea într-o limbă din ce în ce mai veche şi mai caldă; şi se scobea cu un os de gâscă în dinţii lui mari, perfecţi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: