Umilinta care sustine orgoliul…

Facandu-ne mici, adimensionali sub un idol schimonosit, ne asumam puterea lui dominatoare. Il ascundem de lume in noi, constienti de marginirea lui si pretinzand ca rugaciunile noastre merg spre Infinit. “Iubirea” pe care i-o purtam nu e nimic altceva decat ura; ascunzandu-l de lume, protejandu-l in plecaciuni, ne bucuram ca si cand fiinta lui ar fi a noastra.

E cel ce ne-a invins; si pentru ca nu acceptam ca am fost candva invinsi, negam faptul ca am fi existat atunci. De aici prefacuta umilinta de a nu avea trecut, de a nu fi cu nimic mai mult decat clipa.

2 Responses to “”

 1. cristia Says:

  Umbra de orgoliu poate… E pretentia care salveaza axul diagonal al eu-lui de la o definitiva prabusire. De fapt e acea formula care rostita cu sudoare si in disperare sa declanseze autosugestia, barca de salvare pentru o perioada de tranzitie in definitiv: perioada de acomodare cu trecutul ca manifestare de necontestat si apoi de alipire a eu-lui la imaginea a ceea ce a fost. Eu cred ca negarea trecutului e doar o etapa inspre vindecare.

  Like

 2. Nautilus Says:

  Sa fie oare o etapa inspre vindecare? Ontologic, nu psihologic, e o “etapa” necesara supravietuirii constiintei atunci cand nu dorim vindecarea; e inscrisa in logica fiintei, nu neaparat si in logica libertatii.
  Nu e vorba de trecutul meu asa cum il percep, ci de trecutul meu asa cum e scris in Cartea Fiintei; e vorba de negarea acestuia.

  Dar orice negatie pe care o traieste omul este contradictorie: o data cu negatia sustinem si afirmatia, de care nu ne putem dispensa. “Umilinta” de a trai doar in/sub clipa nu este…integrala

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: