Cand nu mai exista, ori pare ca nu mai exista nicio ispita pe lumea asta, probabil ca dracul si-a atins intrucatva unele scopuri.

Citisem ca Bertrand Russell a fost candva chinuit de gandul sinuciderii; ceea ce insa l-a tinut in viata a fost dorinta de a cunoaste  mai multa matematica.

Parerea mea e ca aceasta dorinta tine in viata extraordinar de multi oameni. Chiar si pe aceia care nu cunosc matematica elementara.

Oamenii traiesc in buna parte pentru placerea matematicii aplicate , pentru furoarea de a descoperi raporturi logico-matematice in experienta inutila a cotidianului.

 E o pasiune inconstienta care ne roade pe toti. Evident ca nu ne va transforma pe toti in matematicieni geniali, dupa cum masa de pranz ii transforma pe foarte putini in gurmanzi.

Cand lumea nu ne mai spune nimic, cand totul devine irelevant, ne ramane placerea de a descoperi obsesiv, pana la infinit ( sau la moartea sufletului) ca A este identic cu A.

De ce nu ne simtim niciodata singuri cand facem matematica? Probabil ca eliberam in lumea sa un duh al rationalitatii, care vorbeste cu duhuri prea putin cunoscute noua.

Asta inseamna ca e nedrept sa ne identificam total cu propria rationalitate. Ar fi o identificare malefica si auto-consumptiva.

Advertisements

One Response to “”

  1. Simona Prilogan Says:

    Reblogged this on Status Quo.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: